Dýňové rizoto s tymiánem a smaženým tempehem, glazovaná červená řepa

Překvapte své hosty dýňovým rizotem s tymiánem a smaženým tempehem.
Dnes si pro vás připravila výživová terapeutka Zuzka Terešová recept na vegetariánské krémové rizoto. Místo tempehu můžete použít marinované tofu, seitan nebo plátek bílé ryby.

PRO 4 OSOBY:


200 g rýže
1 oloupaná cibule
4 ks hřebíčku
2–3 lžíce sezamového oleje
¼–½ dýně hokkaidó
sůl
1 lžička tymiánu (nebo oregana)
1–2 lžíce sójové omáčky shoyu
1 kostka tempehu


na glazovanou řepu:
2 červené řepy
1 lžička rýžového sladu
1 lžička rýžového octa
rukola

POSTUP:


Rýži propláchněte a dejte vařit do dvojnásobného množství vody s cibulí, do níž jste zapíchali hřebíček. Mezitím v hrnci rozehřejte lžíci či dvě sezamového oleje. Přidejte na kostky nakrájenou dýni hokkaidó, sůl, tymián (nebo oregano) a pod pokličkou duste asi 20 minut. V průběhu podlijte trochou vody. Po uvaření obě složky promíchejte a dochuťte trochou sójové omáčky shoyu. Kostku tempehu rozkrájejte na plátky. Z obou stran je osmahněte na sezamovém (nebo slunečnicovém) oleji.


Glazovaná červená řepa:
Dvě středně velké červené řepy oloupejte. Nakrájejte na tenké plátky, ty rozkrojte na čtvrtiny a asi 10 minut napařujte pod pokličkou v troše vody. Dejte pozor, ať se voda zcela nevypaří. V menším kastrůlku zahřejte lžíci sójové omáčky, lžičku rýžového sladu a lžičku rýžového octa. V této směsi pak červenou řepu 1–2 minuty duste. Nakonec řepu smíchejte s rukolou.

Ale ne! Používáte zastaralou verzi prohlížeče, kterou náš videoportál Kondice nepodporuje!
Pro sledování cvičebních videí, poslouchání meditací a čtení nejnovějších článků, receptů i speciálů Kondice si prosím aktualizujte svůj prohlížeč.