Papírový sněhulák

Čtverec bílého papíru poskládejte do harmoniky. V polovině ho přehněte a harmoniky roztáhněte do stran. Volné konce papíru slepte k sobě, vznikne vám tak kruh, který bude sloužit jako sněhulákovo tělo. Z dalšího papíru vystřihněte kolečko, které bude sněhulákovi sloužit jako hlava. Obličej mu můžete namalovat nebo jednotlivé části vystříhat z barevného papíru a přilepit. Z oranžového papíru vystřihnete nos, z černého kromě očí i knoflíky a třeba i hrnec nebo cylindr na hlavu. Hlavu přilepte do horní části skládaného kruhu, knoflíky rozmístěte pod ní. Pokud vám po šití roušek zbyly kousky látek, můžete z úzkého pruhu vytvořit šálu i s uzlem a přilepit ji sněhulákovi pod hlavu. Na zadní stranu hlavy připevněte smyčku z provázku a sněhuláka můžete pověsit do okna nebo na stromeček. Podobným způsobem můžete vyrobit i Mikuláše nebo čerta s tkaničkou místo ocasu.

Postavičky z roliček od toaletního papíru

Roličky od toaletního papíru jsou při tvoření velmi oblíbené. Můžete je nechat v přírodní barvě, nebo je podle potřeby natřít. Mikulášovi namalujte červený oblek, z černých perliček a šňůrky vytvořte knoflíky a pásek, na plnovous se perfektně hodí kousek vaty a nezapomeňte mu z papíru vystřihnout a slepit čepici. Ještě jednodušeji si můžete vytvořit soba. Z tmavého papíru vystřihnete parohy a nalepíte zevnitř k hornímu okraji, očka můžete nakreslit a místo nosu přilepte bonbon v červeném obalu. Uvidíte, jak dlouho vydrží. A postavit si takhle můžete klidně i celý betlém!

Ozdoby ze starých žárovek

Pokud doma schraňujete staré žárovky pro pozdější využití, teď přišel jejich čas. Vyrobte si z nich vlastní vánoční ozdoby. Dá se na ně kreslit barvami na sklo nebo je potřít lepidlem a posypat třpytkami. Kdo si troufá, může žárovku opatrně rozebrat a nasypat dovnitř umělý sníh. Pak už stačí hrdlo omotat provázkem nebo přilepit stužku a ověsit stromek novými ozdobami.

Vánoční přání z tyčinek do uší

Spousta rodičů používá k vánočním přáním obrázky od dětí. Některé ratolesti ale nejsou nadšenými kreslíři, a tak je můžete zkusit zaujmout těmito triky. Vatové tyčinky do uší jsou skvělými výtvarnými pomocníky, s jejich pomocí snadno vytvoříte stromek nebo věneček. Vezměte do ruky najednou tři tyčinky a jejich konce smočte v zelené barvě. Na kartičku, která bude sloužit jako přání, natupujte vánoční stromek. Pokud chcete jako motiv raději věnec, svažte gumičkou větší svazek tyčinek. Nabarvěte jen kruh tyčinek po obvodu, středové nechte čisté. Pouhým obtisknutím na kartičku získáte pěkný zelený věnec. Pokud si chcete s touto technikou víc vyhrát, použijte u obou motivů nejdřív tmavší zelenou barvu, potom tyčinky otočte a přidejte vrstvu obtisků ve světlejší zelené. Samostatné tyčinky pak namáčejte do pestrých barev a vytvořte jimi ozdoby. Na vrchol stromečku můžete přilepit hvězdu, na věneček mašli ze stuhy.

Obrázky z obtisků

Obtisknutím bříšek prstů se dají snadno tvořit pěkné obrázky. Stačí je doplnit několika čarami, a vánoční motivy jsou na světě. Ze tří modrých otisků lze dokreslením knoflíků a hrnce stvořit sněhuláka. Ze dvou hnědých otisků se vyklube sob – k jednomu otisku přikreslíte nožky a ocásek, k druhému parohy a nos a čárkou oba spojíte. Můžete udělat jen několik sobích hlav vedle sebe, nebo nakreslit strom a otisky mu přidat ozdoby. K motivu stačí doplnit nějaký vánoční nápis či jméno autora, vsadit do pěkného rámečku a ozdobit jím třeba krbovou římsu.

Zvlášť v zimních měsících je užitečné zabavit děti doma nějakou tvořivou činností. Tyto techniky jsou velmi jednoduché a dokážou děti hravým způsobem zaměstnat i na pár hodin. Zkusíte některý z našich návodů?