21denní jarní detox: Co jíst? Jaro na talíři

Premium
Zdroj: Shutterstock.com
V období před Velikonocemi naši předci odlehčovali jídelníček půstem. Tato tradice má své opodstatnění. Játra, náš důležitý orgán detoxikace, a jejich „parťák“ žlučník právě nyní mají co dělat, aby se postaraly o přirozenou očistu našeho těla. Pomoci jim můžeme do velké míry tím, co si dáme na talíř.
Jste-li už trochu pročištění a pozorní k sobě, s příchodem jara zjistíte, že chutě se vám přirozeně mění. Ztrácí se chuť na těžší sladké pokrmy. Tělo si přirozeně říká o lehčí stravu a tím se připravuje na jarní očistu. V tomto období je ještě vhodné teplé lehké jídlo, které je dobře stravitelné a nezatíží vás. Vařte kratší dobu, ideální úpravou zeleniny je blanšírování nebo vaření v páře. Omezte solení a místo toho použijte koření, které zlepšuje zažívání (pepř, kmín, kurkumu, tymián, koriandr).
