Ájurvédské učení říká, že bychom měli jíst tak, abychom se cítili uspokojeni, pokrm nám dodal sílu, energii, pomohl udržet správné tělesné funkce, posílil naši vitalitu a obranyschopnost. Velmi důležité je také množství. Z poloviny bychom měli žaludek zaplnit jídlem, ze čtvrtiny tekutinou a poslední čtvrtina by měla zůstat prázdná. Ájurvéda nabízí člověku návod, jak se nejen skvěle najíst, ale i naladit. Obojí spolu totiž velmi úzce souvisí.

Láska prochází žaludkem

Jídlo je v ájurvédě těsně spjato s naším psychickým zdravím. Smutek, deprese nebo splín podle tohoto učení fungují jako jedy, které ovlivňují nejen žaludek samotný, ale i trávení celkově, z čehož pak mohou pramenit různé nemoci a neduhy. I proto jsou štěstí, vnitřní harmonie a spokojenost vnímány jako důležité aspekty při přípravě pokrmů i při jeho konzumaci. Platí, že pokud jídlo uvaří člověk s dobrou energií, to samé předá i pokrmu.

Dodrží-li se při tom i další pravidla ájurvédského stravování, dá se tímto způsobem předejít mnoha nemocem. Vaším cílem by mělo být vytvořit si vyvážený pokrm. Ájurvédské menu začíná zákuskem, následuje salát, hlavní chod a polévka nakonec. Zákusek nepředstavuje dort s kávou, ale většinou jde o sladké čatní (marmelády) nebo sezamové kuličky. Salát není miska lupení, ale malé množství zeleniny s jogurtovou zálivkou a kořením. Hlavní jídlo sestává z tepelně upravené zeleniny, luštěniny, obilniny a pšeničných placek. Polévka je nejčastěji luštěninová. K tomu se popíjí teplá voda s citronem. S masem ájurvédská kuchyně zachází velmi střídmě, ale v některých případech ho vysloveně doporučuje – týká se to například masokostních vývarů pro nemocné.

Jídlo šesti chutí

Vyvážený pokrm by také měl obsahovat všech šest základních chutí: sladká, kyselá, slaná, hořká, pálivá a trpká. Každá z nich má na naše tělo specifické působení a lze jí přisuzovat určité terapeutické účinky. Například sladká uzemňuje, pálivá zvyšuje oheň. Člověk by ale zároveň měl při vaření vždy brát v potaz i další aspekty, jako jsou například aktuální psychický i fyzický stav, počasí nebo roční doba. Pozor na výraznou preferenci jedné z chutí, ta může značit nerovnováhu organismu.

Ájurvéda věří, že by měl člověk při stravování přihlížet ke své konstituci, takzvané dóše, která mu usnadní pochopit, co je pro něj dobré a co nikoli. Dáme příklad: Zatímco někdo potřebuje ve svém organismu ostrým jídlem podpořit trávení, jinému může přílišná horkost zažívání naopak rozhodit. Jakou konstituci máte právě vy, vám nejlépe řekne ájurvédský lékař nebo terapeut. Existují ale obecná vodítka, která vám mohou napovědět. Zároveň je třeba říct, že prakticky nikdo z nás neodpovídá jen jednomu typu. Jednotlivé dóši jsou v nás zastoupeny v různém poměru.

Základy stravování dle ájurvédy

1/ Konzumujte hlavně domácí, čerstvě připravená jídla.

2/ Jezte v klidu, nerozptylujte se ničím jiným, ideálně se snažte ani nad ničím zbytečně nepřemýšlet. Jezte s rozvahou a klidem, ani pomalu, ani rychle. Po jídle byste měli být najedení zhruba ze tří čtvrtin. Nerozptylujte se technologiemi, snažte se si jídlo užít a hezky si ho připravit na talíř.

3/ Nechte si dostatek času na trávení. Ideální rozestup mezi jídly je 3 až 6 hodin.

4/ Během jídla pijte střídmě.

5/ K jídlům, která obsahují kombinace zeleniny a masa, nepijte mléko a nejezte mléčné výrobky.

6/ Snažte se, aby v každém jídle bylo zastoupeno všech šest základních chutí.

Následujte svoji dóšu

Co jíst, abyste vyšli vstříc své konstituci a jejím potřebám?

Udělejte si test a zjistěte, jaká jste predominantní dóša zde https://www.kondice.cz/vse-o-joze/otestujte-se-a-zjistete-jaka-jste-dosa-20211113.html

Váta

Většinou jde o štíhlé, věčně rozlítané jedince s těkavou myslí. Lidé konstituce váty by měli dodržovat pravidelný režim. Měli by chodit brzy spát a nepodceňovat důležitost odpočinku. Vátám nedělá dobře konzumace studených či mražených potravin a nápojů. Můžou si ale dopřát rozdílné a rozmanité chutě. Proto si bez rozpaků můžou pochutnat na sladkých, kyselých a slaných pokrmech. Velmi vhodným typem potravin pro tento typ dóši jsou maso a ryby. Ideální potraviny v jídelníčku: teplá ovesná kaše, sezonní ovoce, ořechy a semena, brambory, čočka.

Pitta

Pitty mají často svalnaté tělo, výjimečný temperament, většinou i apetit, mnohdy také nadprůměrnou inteligenci a bystrou mysl. Pokud se jejich dóša dostane z rovnováhy, hrozí konflikty, výbuchy emocí, v krajních případech i projevy agrese. Tato dóša by měla konzumovat tepelně neupravená jídla, a to zejména v teplém ročním období. Pitty totiž nesnáší horko. Pozor by si lidé typu pitta měli dát na přejídání a konzumaci ostrých jídel, která v nich můžou zažehnout vnitřní oheň, jež by je mohl vyvést z rovnováhy. Ideální potraviny: tofu, syrová zelenina, cizrna, houby, saláty všeho druhu, smoothie.

Kapha

Lidé typu kapha mají sklon k přibírání, charakteristická je pro ně pomalost a rozvážnost. Často také bojují s leností. Udělají dobře, pokud si dopřejí tepelně upravenou zeleninu. Vyhnout by se naopak měli masu a lepku. Kaphy jsou ze všech dóš nejméně ochotné k fyzickým výkonům, což se odráží i na složení jejich jídelníčku. Nevhodná jsou jídla tučná, těžká a studená. Taktéž je třeba zaměřit se na velikost porcí. Kapha je jediná ze tří dóš, u které je možné dovolit si vynechat jedno ze tří hlavních denních jídel. Ideální potraviny: čerstvé ovoce, tepelně upravená zelenina, silně kořeněná jídla, bezlepkové pečivo, avokádo, vejce, quinoa, houby.

Harmonický pokrm kičadí

Ájurvéda považuje kičadí za ideální a vyvážený pokrm, harmonizující všechny zmíněné dóši. Tento poklad ájurvédské kuchyně si může každý připravit bez ohledu na roční období, jelikož obsahuje kombinace samých ‚dobrých‘ potravin. Je velmi lehce stravitelný, detoxikační a vyživující. Navíc je tak univerzální, že ho lze připravit buďto samostatně jako hlavní chod například se zeleninou, anebo jako přílohu k masu či rybě. Existuje mnoho receptů a obměn, ale v základu kičadí zůstává stejné.

Recept na harmonický tradiční indický pokrm Kičadi najdete zde

https://www.kondice.cz/recepty/tradicni-kicadi-20201120.html