„Jako mladá vysokoškolačka jsem se zaměřovala hlavně na svůj intelekt. Studovala jsem na právnické a Filozofické fakultě UK, později jsem pracovala jako právnička a advokátka. Většinu dospělého života bylo moje já ztotožněné s mojí hlavou, s tím, že já jsem to, co znám, mohu si přečíst, zanalyzovat... Svou pozornost jsem upínala ven, ke svému okolí, víc než k sobě,“ svěřuje se pětačtyřicetiletá Hana Hniličková. Své zkušenosti s psychoterapeutickou metodou Core Energetics získala na Nizozemském Institutu Core Energetics. S touto u nás zatím málo známou metodou se seznámila náhodou před lety na workshopu v Praze. „Ten víkend mi otevřel oči. Probudila se ve mně citlivost, začala jsem vnímat rozpor mezi světem, který si vytvořila moje hlava, a tím, co jsem díky workshopu skutečně cítila uvnitř. Zajímavé bylo také vidět ostatní na semináři a zjišťovat, že věci nejsou takové, jaké se jeví mně. Téma, které mě začalo zajímat, a důvod, proč jsem se vydala na tuto cestu, byla pravda. Pravda o sobě, o druhých, o našich skutečných potřebách. A také touha je naplnit. Do té doby mě zajímalo, jak vše vypadá zvnějšku, důležité bylo, jak mě vnímají ostatní,“ líčí Hanka.

Kromě individuálních a skupinových terapií zaměřených na práci s tělem vede Hanka v Praze také skupinové cvičení na Letné ve studiu Koa. Nejde přitom o posilování středu těla ani jiné fyzioterapeutické cvičení, jak by se mohlo podle názvu na první pohled zdát. Core Energetics se zaměřuje na práci s energií lidského těla a zlepšování kvality života pomocí zvýšení citlivosti.

Hledání jádra – pravdy v sobě

Core Energetics vyvinul americký psychiatr Dr. John Pierrakos v 70. letech minulého století jako metodu psychoterapie zaměřené na tělo navazující na bioenergetiku. Hodně terapeutických směrů je zaměřeno na patologické jevy, ale Pierrakos to viděl jinak. Podstata každého člověka je podle něj bytostně dobrá. Každý máme v sobě jádro, ve kterém je uloženo to nejlepší v nás, naše ‚vyšší já‘. Je však často ukryto pod vrstvami ‚nižšího já‘. To jsou všechny ty negativní emoce – vztek, nenávist, žárlivost, závist, které se snažíme zakrýt před ostatními, nebo dokonce i sami před sebou. „Metoda Core Energetics dává prostor tomu, aby se tyto emoce mohly v bezpečném prostředí uvolnit a my se na ně mohli podívat a přijmout za ně odpovědnost. Jinak zůstávají nevědomě zamrzlé v těle a vytváří bloky – ty se časem projeví jako chronické bolesti, či dokonce nemoci,“ vysvětluje Hanka Hniličková.

Necítit nic. Opravdu to chcete?

Cvičení Core Energetics vede lidi k tomu, aby se na chvíli zastavili a dovolili si vnímat svoje pocity. „Zjišťuji, jak moc v běžném životě přetěžujeme hlavu a málo vnímáme tělo,“ popisuje Hanka svou motivaci vracet lidi zpátky do těla. Naše pocity jsou totiž v těle – úzkost můžeme cítit v hrudníku, když toho máme moc, může nás bolet v kříži, strach můžeme cítit v břiše, radost v srdci. „Emoce nevycházejí z mozku, jde o pohyb a proud v těle,“ dodává na vysvětlenou Hanka. Jenže my se o ně v průběhu dospívání připravujeme.

Jistě znáte radu: „Zatni zuby a vydrž to.“ „Jsme naučení, že to, co nechceme cítit, zatneme. A tak zatneme břicho, nohy, stáhneme zadek… Výsledkem je, že jsme celí zaťatí,“ popisuje Hanka, jak vzniká chronické napětí. Pokud trvá napětí příliš dlouho, mohou přicházet i nemoci. A to není vše. „Tím, že si nedovolíme cítit nepříjemné emoce, zejména bolest, se nevědomky připravujeme i o pořádný kus radosti,“ varuje Hanka.

Uvolnit napětí, uzemnit se

V hodinách Core Energetics se pracuje na uvolnění chronického napětí, ale také na rozvoji pohybového potenciálu. „Pracujeme s uzemněním, nabitím a vybitím energie. Vybití je obzvlášť důležité, během něj dochází k uvolnění napětí a po určité době také emocí zamrzlých v těle,“ popisuje Hanka. Energie v těle pak může lépe proudit a to ozdravuje celý organismus. „Tělo má extrémně léčivý efekt, ale musíte se dostat na úroveň, která to umožní – to znamená rozproudit energii, aby sebeléčebné procesy mohly nastat,“ uzavírá Hanka.

Tip:

Skupinové i individuální lekce Core Energetics s Hankou Hniličkovou, certifikovanou terapeutkou Core Energetics, můžete vyzkoušet ve studiu Pohled na pražské Letné, https://coretherapy.cz/#top

A také každou středu ve studiu KOA na Letné.