CO SE SKRÝVÁ POD ZKRATKOU „CICO“?

Nic jiného než základní myšlenka tohoto stravování „calories in, calories out“ („kalorie dovnitř, kalorie ven“), což v praxi znamená, že musíte mít detailní přehled o množství konzumovaných i vydaných kalorií, přičemž na základě tzv. kalorického deficitu (více kalorií vydáte, než přijmete) snižujete svoji váhu. Z matematického pohledu je to zcela logické a vše se zdá být v pořádku. Energii, kterou nezískáte prostřednictvím stravy, musí tělo čerpat ze zásob a tím pádem dochází k úbytku hmotnosti.

Není divu, že řada zastánců stravování stylem CICO si zpočátku pochvaluje, jak se jim daří hubnout, aniž by se krmili výhradně netučnými jogurty, rybou na vodě a dušenou brokolicí. Když si jdou večer zaběhat, klidně si dají k obědu smažený sýr s tatarkou. Z krátkodobého hlediska by to možná mohl být funkční způsob, ale z dlouhodobého pohledu nikoli.

NEJDE JENOM O HUBNUTÍ

Realita je totiž taková, že za primární potřebou zhubnout se skrývá mnohem komplexnější problematika. Od štíhlé postavy očekáváte estetické tvary, dobrou kondici a především pevné zdraví. V rámci svého životního stylu tedy musíte jít daleko za hranice samotných kalorií. Potřebujete vědět, jak jednotlivé potraviny ovlivňují nejenom tělesnou hmotnost, ale také metabolické pochody, rizikové faktory pro rozvoj určitých onemocnění, fyzickou či psychickou výkonnost.

Vysněná váha nepřinese očekávaný pocit spokojenosti, když vás k tomu budou bolet klouby, trápit povadlá pleť a padání vlasů. Nemůžete se tedy řídit pouhým počtem přijatých a vydaných kalorií a následně ručičkou váhy. Na otázku, zda CICO dieta zajistí hubnutí, vám odborník odpoví, že ano. Nicméně vzápětí přijde to zcela zásadní „ALE“. Dobrý pocit ze zdravého a správně fungujícího těla se neskrývá za matematickou rovnicí.

NENÍ KALORIE JAKO KALORIE

Určitě toho o životosprávně víte dost na to, aby vám bylo jasné, že kdybyste jedli jen hranolky s kečupem a zachovali potřebný kalorický deficit, nebude výsledkem pevná, krásně tvarovaná figura a člověk sršící zdravím. Potřeba zachování vhodného poměru makroživin (bílkoviny, sacharidy, tuky) a výběr jejich kvalitních zdrojů, které zajistí dostatečný příjem vitaminů, minerálů a dalších cenný látek, jsou stejně důležité jako vytvoření kalorického deficitu.