A to jsme již roky beztelevizní domácnost, takový ten televizní podkres jako pěna dní u nás doma nikdy nezavládl (a na návštěvách máme tendenci najít ovladač a nenápadně zasáhnout). Ostatně, náš Junior vzal nedávno ovladač od televize a dělal, že s ním telefonuje. V hotýlku na norských Lofotech, daleko za severním polárním kruhem, kde jsme se stavili na kávu. Paní domácí vysvětlovala našemu Středoevropánkovi: „To je ovladač od televize.“ „Eeh?“ „Televize, to je tohle.“ „Aha.“

Adamova velká cesta

Dva dospělí, malý chlapec a obytná dodávka. Jak se žije na pár metrech čtverečních v domku na kolečkách? Jak vidí země, které projíždějí?
Adamovu velkou cestu můžete sledovat na Instagramu a také Facebooku.

Za posledních pět měsíců jsme však už dosáhli statistiky takřka jako z pralesa: počet zhlédnutých seriálů, filmů, zahraných her – žádná celá nula. Prcek je na tom lépe, s pohádkami mu dlouhé přejezdy skvěle utečou (a nám se konverzuje poněkud lépe než s podesáté hulákajícím Old McDonald nebo Pod dubem za dubem z autorádia).
Přesto, že se pohybujeme po Evropě, snadněji najdeme houby a borůvky než wifi.

Pobýváme spíše v přírodě a menších městech, v kempech se ubytujeme jen zřídka a i tam inzerovaná wifi často připomíná ženu komisaře Colomba. Sice o ní pořád mluví, ale nikdy vám ji neukážou.


Řešením jsou tak předplacené karty s mobilními daty. Prakticky všude v zahraničí jsou levnější než u nás a na poslání textů, pár fotek a vyřešení mailů postačí. Na denní čtení nedej bože poslech zpravodajských serverů ne.
Otázka je jasná: chybí nám to?
Ne.
Vážně.
Doporučujeme!


A teď pravdu. Výše uvedené stoprocentně platí stejně jako to, že když přijedeme někam, kde je kvalitní rychlý internet, jsme jako digitální sarančata. Nahrát fotky na online úložiště; poslat vše, co je třeba; stáhnout pohádku, podcasty a hudbu do iphonu, knihy do čtečky; aktualizovat mapy... Co ještě, co ještě, máme všechno? Naše paralela k aktuálnímu stravovacímu hitu –přerušovanému půstu. Přerušovaný digitální detox.


Jedinou věc udělám na příští expedici jinak: každý si vezme svůj notebook. Cesta ukázala dva pádné argumenty proč.
Za prvé, někdy máme chuť psát oba, jindy ani jeden a střídavá psavá péče nahrává pouze druhé variantě.
Za druhé, mít s sebou dva, při digismrti jednoho z nich máte pořád jeden funkční. Příležitostně a s rozmyslem můžete koupit nový a jste opět na luxusním počtu dvou. Náš scénář byl bohužel omezený: máme jeden. Ten zkolabuje. Koupíme tedy poklusem druhý. Máme zase jenom jeden. A hádejte co? Jojo, opět porucha. A máme…. no však víte.


Tak zase příště!


Expediční Weinsberg CaraBus 630 ME obytná vestavba do dodávky Fiat Ducato s výkonem motoru 160 koní, expediční výbava instalovaná ve společnosti Hykro: solární panel, měnič napětí, zdvojená nástavbová baterie.