1.

Zkuste krátkou rychlou chůzi po každém hlavním jídle. Proč? Protože dáte svému tělu jasný pokyn, že energii z jídla, které jste právě snědli, nemá ukládat do zásob, neboť vy ji potřebujete jako palivo pro pohyb. Zdá se to jako maličkost, ale z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že funguje!

2.

Obecně více choďte. Nic vás to nestojí, dostane vás to ven na čerstvý vzduch, spálíte nějaké ty kalorie a ještě si pročistíte hlavu. Mimochodem věděli jste, že i těch často proklamovaných 10 tisíc kroků ještě nemusí být dost, když například hodně mácháte rukama a nachodíte spoustu kroků po velkém domě či v práci? To je totiž něco úplně jiného, než když jdete v kuse třeba 5 km při procházce. Takže, i když se říká, že se každý krok počítá, nerezignujte na pravidelné delší výšlapy.


3.

Na talíř vždy jako první dejte zdroj bílkovin, kolem něho poskládejte zbytek. Zvykněte si začít každé z hlavních jídel malým zeleninovým salátkem nebo teď v zimě tepelně upravenou zeleninou. Ke každému sladkému jídlu si dejte kousek ovoce. V obou případech vám za přísun vlákniny poděkuje váš střevní mikrobiom. Nebude se vám také tak rychle zvyšovat hladina krevního cukru a budete déle sytí.


4.

A co ta posilovna? Jestli to myslíte vážně, domluvte se s kamarádem či kamarádkou a vyrazte. Aby to opravdu mělo smysl, měli byste tam chodit 2x týdně, ještě lépe 3x. Anebo si místo ve fitku zacvičte doma podle našich videí! I to má smysl.

Zdroje: autorský článek Kondice 2/2024