Autorka receptů Jana Černá si říká nutriční gastronomka. Má v malíku všechny zdravé trendy, jako je raw nebo paleo, ale nenechává se jimi svazovat. Její slabostí jsou byliny, proto je najdete v každém receptu. Více zdravé inspirace, rad a doporučení, které vám usnadní život, najdete na jejím webu zasadnezdrave.cz.

BORŮVKOVO-ČOKOLÁDOVÝ RAW DORT S CUKETOU

PŘÍPRAVA 30 MINUT, NAMÁČENÍ KEŠU 2 HODINY, TUHNUTÍ 3 HODINY

KORPUS:

  • 170 g mandlí
  • 80 g strouhaného kokosu
  • 80 g rozinek

KAKAOVÝ KRÉM:

  • 100 g kakaové hmoty (100% čokoláda)
  • 30 g kakaového másla
  • 150 g cukety
  • 50 ml agáve sirupu
  • 150 ml kokosového mléka
  • 1 vanilkový lusk*sůl

BORŮVKOVÝ KRÉM:

  • 200 g mražených borůvek
  • 130 g kešu ořechů
  • 50 g kakaového másla
  • 70 g cukety
  • 100 ml kokosového mléka
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 20 ml agáve sirupu

ZDOBENÍ:

  • 120 g kanadských borůvek
  • 1 lžíce strouhaného kokosu
  • 1 lžíce kokosových hoblin
  • bazalka, vikev ptačí, violka zahradní

1. Borůvky nechte rozmrazit v cedníku. Jakmile z nich vykape voda, použijte ji na namočení kešu ořechů. Pokud nestačí, dolijte vodu, aby byly kešu namočené.

Namáčejte 2 hodiny.

2. Ingredience na korpus rozmixujte. Vzniklou hmotu rovnoměrně natlačte do formy vystlané potravinovou fólií, dejte do lednice.

3. Ve vodní lázni rozpusťte nastrouhanou kakaovou hmotu i máslo. Směs přelijte do mixovací nádoby, přidejte nastrouhanou cuketu, agáve sirup, kokosové mléko, špetku soli a semínka z vanilkového lusku. Rozmixujte dohladka.

4. Formu vyndejte z lednice, čokoládový krém nalijte na korpus a párkrát formou lehce udeřte o stůl, aby vzduchové bublinky vyšly ven. Dejte ztuhnout do mrazáku.

5. Nasáklé kešu slijte a dejte do vymyté mixovací nádoby. Přidejte rozpuštěné kakaové máslo, nastrouhanou cuketu, kokosové mléko, šťávu z citronu a agáve sirup. Dohladka rozmixujte. 6. Formu vyndejte z mrazáku, jakmile bude čokoládová vrstva lehce ztuhlá. Nalijte na ni borůvkový krém. Opět párkrát udeřte formou o stůl a dort dejte alespoň na 3 hodiny ztuhnout do mrazáku.

7. Dort ozdobte čerstvými borůvkami, kokosem, sezonními květy a bylinkami.

SALÁT S VÝHONKY, BRUSINKAMI A ZÁLIVKOU Z OŘÍŠKŮ KEŠU

4 PORCE, PŘÍPRAVA 15 MINUT, NAMÁČENÍ KEŠU 4 HODINY

Salát, jenž díky zálivce z oříšků kešu bude chutnat i nejnáročnějším strávníkům, kteří ,zelenému listí‘ jinak příliš neholdují.

  • 2 hrsti baby špenátu
  • 2 hrsti listů červené řepy
  • 1 hrst výhonků červené řepy
  • 1 hrst výhonků česneku
  • 1 hrst výhonků zeleného hrášku
  • 4 lžíce dýňového oleje
  • 1 hrst sušených brusinek
  • 2 lžíce piniových semínek
  • špetka himálajské soli

ZÁLIVKA:

  • 100 g kešu oříšků
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce sezamové pasty (tahini)
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžičky himálajské soli
  • pepř

1. Kešu ořechy namočte alespoň na 4 hodiny do vody. Slijte je, dejte do mixovací nádoby a zalijte čerstvou vodou tak, aby hladina sahala 1 centimetr nad ořechy. Přidejte jablečný ocet, sezamovou pastu tahini, prolisovaný stroužek česneku, osolte a rozmixujte do hladka. Případně dochuťte ještě trochou octa a opepřete.

2. Špenát, listy řepy, výhonky a brusinky promíchejte s dýňovým olejem a se špetkou soli.

Salát rozdělte na talíře, zalijte zálivkou, pokapejte trochou oleje a zasypte piniovými semínky. TIP: Semínka do salátu můžete volit dýňová, slunečnicová, klidně přihoďte i pár oříšků.

Pro výraznější chuť je můžete na sucho opražit na pánvi.

Recepty, text a food styling Jana Černá, foto a dekor styling Šárka Babická, dekor na fotografování zapůjčily firmy Nordic Day, www.nordicday.cz a Bella Rose, www.bellarose.cz.

SMOOTHIE Z GRANÁTOVÉHO JABLKA A BRUSINEK S KOPŘIVOU

4 PORCE, PŘÍPRAVA 15 MINUT, NAMÁČENÍ BRUSINEK 30 MINUT

  • 2 granátová jablka
  • 1 kyselejší nemoučné jablko
  • 1 hrst sušených neslazených brusinek
  • 1/2 citronu
  • 2 hrsti vršků kopřivy dvoudomé
  • 500 ml vody

Brusinky namočte do vody.

Granátová jablka rozpulte a vařečkou z nich vyklepejte semínka. Jablko zbavte jadřince, z citronu okrájejte kůru. Vše dejte do nádoby mixéru, přidejte kopřivy a slité brusinky, zalijte vodou a dobře rozmixujte.

ZELENÉ SMOOTHIE S MLADÝM MANGOLDEM A MÁTOU

  • 2 kyselejší nemoučná jablka
  • 1 hruška*1/2 citronu
  • 2 hrsti mladého mangoldu
  • 1 hrst máty vonné
  • 600 ml slabého zeleného čaje

Jablka i hrušky zbavte jadřinců, z citronu okrájejte kůru.

Všechny suroviny dejte do mixéru, zalijte čajem a dobře rozmixujte.

MRKVOVÉ SMOOTHIE SE SKOŘICÍ A ŘEPNÝMI VÝHONKY

4 PORCE, PŘÍPRAVA 10 MINUT

  • 1 pomeranč
  • 2 mrkve
  • 1 kyselejší nemoučné jablko
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 1 hrst řepných výhonků
  • 2 špetky skořice
  • 500 ml vody

Pomeranč oloupejte, mrkev očistěte, jablko zbavte jadřince. Všechny suroviny dejte do mixéru (polovinu řepných výhonků si schovejte na ozdobu) a zalijte vodou. Dobře rozmixujte a podávejte posypané zbytkem řepných výhonků.

Zdroj:
časopis Kondice 5/2016