Trendy recepty, které musíte zkusit připravit

Autorka receptů Jana Černá si říká nutriční gastronomka. Má v malíku všechny zdravé trendy, jako je raw nebo paleo, ale nenechává se jimi svazovat. Její slabostí jsou byliny, proto je najdete v každém receptu. Více zdravé inspirace, rad a doporučení, které vám usnadní život, najdete na jejím webu zasadnezdrave.cz.
BORŮVKOVO-ČOKOLÁDOVÝ RAW DORT S CUKETOU
PŘÍPRAVA 30 MINUT, NAMÁČENÍ KEŠU 2 HODINY, TUHNUTÍ 3 HODINY
KORPUS:
- 170 g mandlí
- 80 g strouhaného kokosu
- 80 g rozinek
KAKAOVÝ KRÉM:
- 100 g kakaové hmoty (100% čokoláda)
- 30 g kakaového másla
- 150 g cukety
- 50 ml agáve sirupu
- 150 ml kokosového mléka
- 1 vanilkový lusk*sůl
BORŮVKOVÝ KRÉM:
- 200 g mražených borůvek
- 130 g kešu ořechů
- 50 g kakaového másla
- 70 g cukety
- 100 ml kokosového mléka
- šťáva z 1/2 citronu
- 20 ml agáve sirupu
ZDOBENÍ:
- 120 g kanadských borůvek
- 1 lžíce strouhaného kokosu
- 1 lžíce kokosových hoblin
- bazalka, vikev ptačí, violka zahradní
1. Borůvky nechte rozmrazit v cedníku. Jakmile z nich vykape voda, použijte ji na namočení kešu ořechů. Pokud nestačí, dolijte vodu, aby byly kešu namočené.
Namáčejte 2 hodiny.
2. Ingredience na korpus rozmixujte. Vzniklou hmotu rovnoměrně natlačte do formy vystlané potravinovou fólií, dejte do lednice.
3. Ve vodní lázni rozpusťte nastrouhanou kakaovou hmotu i máslo. Směs přelijte do mixovací nádoby, přidejte nastrouhanou cuketu, agáve sirup, kokosové mléko, špetku soli a semínka z vanilkového lusku. Rozmixujte dohladka.
4. Formu vyndejte z lednice, čokoládový krém nalijte na korpus a párkrát formou lehce udeřte o stůl, aby vzduchové bublinky vyšly ven. Dejte ztuhnout do mrazáku.
5. Nasáklé kešu slijte a dejte do vymyté mixovací nádoby. Přidejte rozpuštěné kakaové máslo, nastrouhanou cuketu, kokosové mléko, šťávu z citronu a agáve sirup. Dohladka rozmixujte. 6. Formu vyndejte z mrazáku, jakmile bude čokoládová vrstva lehce ztuhlá. Nalijte na ni borůvkový krém. Opět párkrát udeřte formou o stůl a dort dejte alespoň na 3 hodiny ztuhnout do mrazáku.
7. Dort ozdobte čerstvými borůvkami, kokosem, sezonními květy a bylinkami.
SALÁT S VÝHONKY, BRUSINKAMI A ZÁLIVKOU Z OŘÍŠKŮ KEŠU
4 PORCE, PŘÍPRAVA 15 MINUT, NAMÁČENÍ KEŠU 4 HODINY
Salát, jenž díky zálivce z oříšků kešu bude chutnat i nejnáročnějším strávníkům, kteří ,zelenému listí‘ jinak příliš neholdují.
- 2 hrsti baby špenátu
- 2 hrsti listů červené řepy
- 1 hrst výhonků červené řepy
- 1 hrst výhonků česneku
- 1 hrst výhonků zeleného hrášku
- 4 lžíce dýňového oleje
- 1 hrst sušených brusinek
- 2 lžíce piniových semínek
- špetka himálajské soli
ZÁLIVKA:
- 100 g kešu oříšků
- 2 lžíce jablečného octa
- 1 lžíce sezamové pasty (tahini)
- 1 stroužek česneku
- 1/2 lžičky himálajské soli
- pepř
1. Kešu ořechy namočte alespoň na 4 hodiny do vody. Slijte je, dejte do mixovací nádoby a zalijte čerstvou vodou tak, aby hladina sahala 1 centimetr nad ořechy. Přidejte jablečný ocet, sezamovou pastu tahini, prolisovaný stroužek česneku, osolte a rozmixujte do hladka. Případně dochuťte ještě trochou octa a opepřete.
2. Špenát, listy řepy, výhonky a brusinky promíchejte s dýňovým olejem a se špetkou soli.
Salát rozdělte na talíře, zalijte zálivkou, pokapejte trochou oleje a zasypte piniovými semínky. TIP: Semínka do salátu můžete volit dýňová, slunečnicová, klidně přihoďte i pár oříšků.
Pro výraznější chuť je můžete na sucho opražit na pánvi.
Recepty, text a food styling Jana Černá, foto a dekor styling Šárka Babická, dekor na fotografování zapůjčily firmy Nordic Day, www.nordicday.cz a Bella Rose, www.bellarose.cz.
SMOOTHIE Z GRANÁTOVÉHO JABLKA A BRUSINEK S KOPŘIVOU
4 PORCE, PŘÍPRAVA 15 MINUT, NAMÁČENÍ BRUSINEK 30 MINUT
- 2 granátová jablka
- 1 kyselejší nemoučné jablko
- 1 hrst sušených neslazených brusinek
- 1/2 citronu
- 2 hrsti vršků kopřivy dvoudomé
- 500 ml vody
Brusinky namočte do vody.
Granátová jablka rozpulte a vařečkou z nich vyklepejte semínka. Jablko zbavte jadřince, z citronu okrájejte kůru. Vše dejte do nádoby mixéru, přidejte kopřivy a slité brusinky, zalijte vodou a dobře rozmixujte.
ZELENÉ SMOOTHIE S MLADÝM MANGOLDEM A MÁTOU
- 2 kyselejší nemoučná jablka
- 1 hruška*1/2 citronu
- 2 hrsti mladého mangoldu
- 1 hrst máty vonné
- 600 ml slabého zeleného čaje
Jablka i hrušky zbavte jadřinců, z citronu okrájejte kůru.
Všechny suroviny dejte do mixéru, zalijte čajem a dobře rozmixujte.
MRKVOVÉ SMOOTHIE SE SKOŘICÍ A ŘEPNÝMI VÝHONKY
4 PORCE, PŘÍPRAVA 10 MINUT
- 1 pomeranč
- 2 mrkve
- 1 kyselejší nemoučné jablko
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 1 hrst řepných výhonků
- 2 špetky skořice
- 500 ml vody
Pomeranč oloupejte, mrkev očistěte, jablko zbavte jadřince. Všechny suroviny dejte do mixéru (polovinu řepných výhonků si schovejte na ozdobu) a zalijte vodou. Dobře rozmixujte a podávejte posypané zbytkem řepných výhonků.
Zdroj:
časopis Kondice 5/2016