Pozor na velké množství
Přestože klasický svařák obsahuje alkohol, tak když si dáte jeden či dva šálky, neznamená to velké ohrožení zdravého životního stylu. Jde totiž o červené víno svařené s kořením. Přiměřená konzumace vína bývá mnohdy hodnocena pozitivně s dobrým vlivem na krvetvorbu. Pozor si však dejte na příliš velké množství, kdy se začnou objevovat především negativa alkoholu, jako jsou dehydratace a zátěž pro játra. V podstatě tak žádný svařák není nezdravý, když to nebudete přehánět.
Základní suroviny na svařák
Aby se vám povedlo vytvořit dokonalý svařák, budete potřebovat tyto základní ingredience:
- víno
- skořice
- hřebíček
- badyán
Víno vybírejte obecně spíše suché. Zároveň je však zbytečné používat prémiové víno, protože skvělý svařák dokážete připravit i z levnějších značek. Na druhou stranu extrémně nízká kvalita vína z krabice také není příliš vhodná.
Další ingredience pro vytvoření jedinečné chuti:
- muškátový oříšek
- kardamom
- citronová kůra
- plátky pomerančů
- jablko či jiné sušené ovoce
- zázvor
Zkoušejte nejrůznější experimenty a kombinujte uvedené suroviny pro získání vlastního dokonalého receptu na svařené víno přesně podle vaší chuti.
Věděli jste, že pro přípravu svařáku můžete použít i bílé víno a získat nápoj výrazně světlejší barvy a lehce rozdílné chuti?
Čím nahradit cukr?
Klasický bílý cukr používaný pro doslazení svařeného vína můžete nahradit různými alternativami. Konkrétní množství sladidla vždy volte podle chuti připraveného nápoje. Když totiž zvolíte sladší víno a přidáte více ovoce, nebude nutné tolik doslazovat.
Alternativní sladidla do svařáku:
- med
- sukralóza
- stévie
- sirup z agáve
Nealkoholická varianta
Skutečně zdravý svařák vhodný i pro nezletilé získáte nahrazením vína. Použít můžete silný černý čaj nebo kombinaci jablečného a brusinkového džusu. K tomu nezbytně patří také koření podle výše uvedeného seznamu. Čaj nebo džus důkladně povařte s kořením, ať získáte silnou aromatickou chuť. Velkou výhodou nealkoholického svařáku je fakt, že si klidně můžete dopřávat několik sklenic a nebude se vám motat hlava. Při výběru džusu navíc víceméně odpadají starosti s doslazováním, protože už samotný základ bývá tak akorát.