Plánujete výlet? Naše recepty z ešusu si doslova zamilujete

OVESNÉ KARBANÁTKY SUROVINY NA 2 PORCE:
- 4 hrsti jemných ovesných vloček
- 1 hrst slunečnicového semínka
- 1 hrst pohankové lámanky
- půl lžičky sušeného droždí
- 2 lžíce sušené smažené cibulky
- 1 lžíce sušené mrkve sůl
- 4 lžíce oleje
Všechny suroviny kromě oleje smícháme tak, aby vznikla rovnoměrná směs. Potom je zalijeme studenou vodou a vytvoříme těsto, ze kterého budeme moci pohodlně uplácat karbanátky. Nemělo by být moc tuhé, ať nejsou jako broky, ale taky ne úplně řídké. Olej rozpálíme a smažíme na něm karbanátky – budou stačit asi tři minuty po každé straně, když je uděláme o velikosti pingpongového míčku a zploštíme.
ČOČKOVÝ KUSKUS S TUŇÁKEM SUROVINY NA 2 PORCE:
- 120 g kuskusu
- 1 konzerva tuňáka v oleji
- 2 stroužky česneku
- 1 mrkev pepř, sůl
Mrkev očistíme a nakrájíme na menší kostky, česnek oloupeme a pokrájíme na silnější plátky. Na dno ešusu nalijeme olej z tuňákové konzervy a na něm orestujeme nejprve mrkev a posléze přidáme česnek. Nakonec přihodíme kuskus, promícháme s obsahem ešusu a sundáme z vařiče. Zalijeme horkou vodou tak, aby hladina sahala asi palec nad vrstvu kuskusu. Necháme několik minut stát. Rybu zatím rozdělíme na malé kousky. Když kuskus změkne, přimícháme tuňáka, koření a podáváme.
OUTDOOROVÝ RAMEN SUROVINY NA 2 PORCE:
- 150 g nudlí mie
- 2 cm zázvoru
- 1 mrkev půl pórku
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce sójové omáčky
- 10 plátků sušené hlívy ústřičné
- 2 lžičky sušeného vývaru
Sušenou hlívu namočíme do vlažné vody na deset minut. Pórek a mrkev očistíme, mrkev nakrájíme na kostičky, pórek na kolečka. Česnek oloupeme a nasekáme najemno, stejně tak zázvor. V ešusu krátce osmahneme pórek, pak přidáme mrkev, česnek, zázvor a restujeme dvě až tři minuty. Zalijeme vývarem rozmíchaným ve tři čtvrtě litru vody a dáme na deset minut vařit. Když uplynou, přihodíme nudle a houby a necháme ještě tři minuty probublávat. Nakonec dochutíme sójovou omáčkou.
TIP NA VÝLETY BEZ STRÁDÁNÍ
Uvařit chutné jídlo v polních podmínkách během pár minut, ze surovin, které jsou lehké, trvanlivé a přitom výživné, je s kuchařkou Petry Pospěchové hračka. Recepty autorka testovala ve všech ročních obdobích a nadmořských výškách (Vydal Smart Press).
Zdroj:
časopis Kondice 6/2019