PRO 4 OSOBY:


150 g velkých bílých fazolí
4 cm řasy kombu
1 lžíce oleje
2 cibule
2 petržele
¼ bulvy celeru
1 lžička soli
800 ml zeleninového vývaru nebo vody
4 bobkové listy
5 kuliček nového koření
umeocet na dochucení

POSTUP:


Přes noc namočte velké bílé fazole. Pak vodu slijte a dejte do dvojnásobného množství nové vody spolu s řasou kombu. Vařte 40 minut v tlakovém hrnci. Mezitím na oleji poduste na vetší kusy nakrájenou cibuli, petržel a celer. Osolte, podlijte zeleninovým vývarem nebo vodou a vařte s bobkovým listem a novým kořením (ideálně v sáčku, koření po uvaření musíte vyndat!) pod pokličkou a na mírném ohni 30 minut. Vyndejte koření. Smíchejte uvařené fazole a zeleninu, poté rozmixujte dohladka a dochuťte umeoctem. Asi polovinu fazolí můžete odložit a dát je do polévky až po rozmixování.