PRO 4 OSOBY:


250–300 g přes noc namočeného zeleného hrachu (celého nebo půleného)
5 cm řasy kombu
1 bobkový list
1 lžíce umeocta
150 g kulatozrnné rýže natural
150 g krup

na celerovou ‚slaninu‘:
3 lžíce sezamového oleje
¼–½ očištěného celeru nakrájeného na kostičky
2 najemno pokrájené cibule
sůl

na wok:
3–4 oloupané mrkve nakrájené na sirčičky
1 lžíce sezamového oleje
1 lžíce sójové omáčky shoyu
1–2 polévkové lžíce dýňových semínek
rukola

POSTUP:


Hrách slijte, propláchněte a dejte do hrnce s řasou kombu, bobkovým listem a dvojnásobným množstvím vody. Přiveďte k varu a vařte odkryté asi 10 minut. Posbírejte pěnu a teprve pak přiklopte pokličkou. Vařte do změknutí v tlakovém hrnci 25–30 minut (půlený hrách) nebo 40–45 minut (celý). Z uvařeného hrachu slijte přebytečnou vodu a uchovejte ji na případné rozředění. Vyndejte bobkový list a hrách rozmixujte na kaši. Do kaše vmíchejte zvlášt připravenou celerovou slaninu a dochuťte umeoctem. Rýži smíchejte s kroupami, properte a dejte vařit do dvojnásobného množství vody se špetkou soli.

Celerová ,slanina‘:
Celer smažte 5–7 minut na oleji. Osolte, přidejte cibuli a smažte dalších 20–25 minut. Občas promíchejte.

Wok mrkev:
Na woku zahřejte sezamový olej, přidejte mrkev, dýňová semínka a sójovou omáčku shoyu. Duste 15 minut. Sundejte z pánve a vmíchejte rukolu.