Jak vypadá kustovnice čínská

Vzhledem k tomu, že se jedná o spíše drobnější keř dosahující výšky maximálně dvou metrů, postačí kustovnici na zahradě minimální prostor. Kustovnice má fialové květy kalichovitého tvaru, které se přeměňují na plody v podobě červených bobulí podlouhlého tvaru. Největší z nich mohou dosahovat až dvou centimetrů. V těch se nachází velké množství minerálních látek, aminokyselin, vitaminů, polysacharidů a stopových prvků potřebných pro lidské tělo. Z hlediska obsahu aktivních látek je goji opravdu výjimečné, proto bývá často označováno za superpotravinu.

Jak působí goji na lidský organismus

V malých červených plodech goji najdeme velké množství hořčíku, vápníku, zinku či selenu, nechybí ani vitaminy skupiny A, B či C anebo E a karotenoidy. Významný je také obsah rostlinného sterolu, který zamezuje zánětům, betasisterolu. Plody kustovnice čínské mají také velký obsah antioxidantů, tedy látek, které předcházejí předčasnému stárnutí organismu, a nejen z tohoto důvodu své uplatnění nacházejí také v kosmetice. Kromě toho, že pravidelná konzumace plodů goji pomůže vašemu tělu s nastartováním ozdravných procesů, podpoří také správné fungování jater a ledvin. Červené bobulky goji by si měli dopřát i ti, kteří se snaží zhubnout, protože dokážou zrychlit metabolismus. Pomohou také lidem trpícím civilizačními chorobami díky působení na hladinu krevního cukru a cholesterolu. Společně s tím se goji zasadí také o snížení negativních následků stresu v podobě napětí a bolestí hlavy a podpoří váš kardiovaskulární systém. V neposlední řadě díky obsahu betakarotenu zlepší i váš zrak a celkově podpoří fungování imunitního systému. A jen tak mimochodem také skvěle chutná, takže jej můžete využít jako zdravé mlsání.

Jaké podmínky dopřát kustovnici na zahradě

Tento drobný keř vyžaduje dostatek slunečního svitu a alespoň dva metry prostoru. Na pěstování je poměrně nenáročný, protože pochází z drsných horských oblastí, dopřejte mu ale kvalitní, spíše lehčí písčitou půdu a dostatek vláhy. Goji můžete pěstovat na záhoně celoročně. Co se týče doplňování živin, hnojte goji pravidelně na podzim, a to ideálně chlévským hnojem anebo jeho granulovanou variantou. Před začátkem sezony, tedy v průběhu května, mu dopřejte průmyslové hnojivo NPK pro doplnění látek důležitých pro jeho růst. Chcete-li mít bohatou sklizeň, přihnojujte v průběhu vegetace alespoň jednou měsíčně postřikovým hnojivem přímo na listy.

Jak často zalévat a řezat

Na jaře zalévejte zhruba jednou měsíčně, samozřejmě čerstvě zasazené rostliny častěji. V průběhu léta můžete zálivku zintenzivnit a od září ji naopak již začněte tlumit. Poslední zálivka před zimou by ale měla být vydatná. Aby kustovnice plodila, je nutný její pravidelný řez. Ten by měl probíhat v období února a března, kdy je nutné také odstranit přebytečné výhony z horní i spodní části keře. Nebojte se provzdušnit i střed keře odstraněním hlavního výhonu a okolních větví tak, aby rostlina měla dostatek světla.

Jak na přezimování

Kustovnice čínská je neobyčejně odolná rostlina, která je plně mrazuvzdorná. Starší keře nevyžadují před zimou téměř žádnou speciální péči, mladší exempláře můžeme překrýt na zimu chvojím anebo jim vytvořit silnější izolační vrstvu ze spadaného listí.