Zjistěte, jak může ájurvéda pomoci vašemu zažívání.

Co je amalaki?

Amalaki (emblica officinalis) je ovoce, které se vzhledem podobá našemu angreštu. Roste na stromě s českým názvem smuteň lékařská. Obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek, mezi jinými například flavonoidy, fytosteroly, karotenoidy, vitaminy C a E, vápník, hořčík, zinek, fosfor, kyselinu gallovou, která funguje jako antioxidant, taniny a další. Z hlediska účinků na lidské zdraví jsou oceňovány zejména mikrobiální účinky amalaki, které se dají uplatnit mimo jiné i u lidí trpících cystickou fibrózou. Amalaki totiž zmírňuje zánětlivé procesy a zlepšuje kondici sliznic dýchacích cest. Amalaki je možné používat také při chřipce či nachlazení, zažívacích potížích a jaterních chorobách. Při všech těchto stavech omezuje rozvoj zánětlivých procesů a pomáhá posílit imunitu.

S amalaki bojujte za duševní zdraví

Látky obsažené v tomto ovoci mají schopnost blokovat produkci enzymu odpovědného za snižování hladiny serotoninu, která může vést k některým duševním chorobám, například k depresi a úzkosti. Pravidelnou konzumací amalaki je možné hladinu serotoninu dostat do normálních hodnot. S tím je obvykle spojen i návrat k lepší duševní kondici.

Amalaki skvěle chutná

Kromě toho, že amalaki pomáhá, má také výbornou chuť. Konzumovat se dá mimo jiné také ve formě čaje anebo si z něj můžete připravit výborný džem. Amalaki samozřejmě najdete také v ájurvédských doplňcích stravy. Použít se dá i v rámci péče o pokožku hlavy a vlasy. Narazit můžete například na vlasové masky či bylinné šampony s amalaki. Anebo si můžete podobný přípravek vyrobit sami doma z čerstvého amalaki, které si sami vypěstujete. Jak na to?

Pěstování amalaki

Indický angrešt má drobné žluté kvítky a nakyslé plody, které připomínají angrešt nejen vzhledem, ale i chutí. Chcete-li se dočkat plodů, pěstujte amalaki ve skleníku nebo v zimní zahradě. V teplém počasí je možné jej letnit. Přímo rostlinu u nás obvykle nekoupíte, pořídit si můžete ale semena, která v substrátu při pokojové teplotě a pravidelné zálivce vyklíčí zhruba za 5 až 7 týdnů. Aby rostlinky dobře prospívaly, je potřeba jim dopřát světlé stanoviště a dostatečnou zálivku. V období od podzimu do jara může amalaki přezimovat i v chladnější místnosti s teplotou okolo 16 °C a zálivku můžete naopak omezit. Při výběru květináče pro amalaki počítejte s tím, že rostlina může dorůst výšky až 10 m. To je ale opravdu extrém. Budete-li ji pravidelně stříhat, můžete z ní mít keřík o výšce okolo 2 m. Amalaki se daří v jílovité, písčité i hlinité půdě. Pozor si ale dejte na její pH, které by mělo být spíše zásaditější. Při výběru stanoviště rozhodně dávejte přednost místům s plným přístupem slunce, stín amalaki nedělá dobře.

Jak amalaki konzumovat a upravovat

Jak již bylo zmíněno, můžete si z něj uvařit džem nebo marmeládu tradičním postupem jako z jakéhokoli jiného ovoce. Jeho kyselou až hořkou chuť snadno vykompenzujete vyšším množstvím cukru. Ten se vám hodí i v případě, pokud budete chtít ovoce sušit. Ideální je v tomto případě cukr třtinový. Chcete-li si vychutnat posilující domácí čaj, přidejte nadrobno pokrájené kousky sušeného amalaki do zeleného čaje a užijte si nápoj každé ráno, kdy vás příjemně probudí a aktivuje lépe než káva.

Zdroje:
www.sazenicka.cz
www.everest-ayurveda.cz