Rekapitulace minulého roku je nutností


Abyste mohli udělat tlustou čáru za tím, co vám přinesl končící rok, je potřeba jej shrnout, plně si uvědomit všechny důležité události a vybrat si z nich to podstatné, co vám daly. Kromě uvědomění si toho, jaké cíle a sny se vám podařilo splnit a co vám udělalo největší radost, byste se měli zamyslet také nad tím, jak jste se starali o svoje tělo a duši a jak jste se snažili naplnit jejich potřeby.

Byli jste každý den naplněni energií anebo jste se naopak cítili jako vyždímaný citron? Vykonávali jste svoje každodenní povinnosti s radostí či jste se je snažili nějak udělat, aby už jste od toho měli pokoj? To vše jsou důležité otázky, které vám mohou pomoci dostat se v novém roce na cestu, která povede k vašemu cíli v podobě spokojeného života v souladu s vaším tělem a okolní přírodou.

Dáváte si předsevzetí?


Někdo si spojuje začátek nového roku s dalším pokusem o zhubnutí, jiný by se zase raději začal učit nový jazyk. Ať už si plánujete do nového roku cokoli, zapomenout byste neměli ani na podporu svého zdraví, a to jak tělesného, tak duševního. Z nově nabytého zvyku si pak vytvořte rituál, který zajistí, že se jej jen tak nezbavíte. Čím začít?

Zaměřte se na zdravou psychiku


Zdravé tělo můžete mít jen v případě, že bude zdravá i vaše mysl. Podporujte ji a vyhraďte si určitou část dne pouze na činnosti, které vás nadopují energií. Může jít o pravidelné čtení knížek, poslouchání oblíbené hudby, dlouhou koupel anebo třeba fyzickou aktivitu, v jejímž důsledku tělo vyplaví hormon štěstí endorfin.

Ozdravte svůj jídelníček


Není nutné ve skladbě své potravy hned dělat zásadní změny. Stačí začít více přemýšlet nad tím, co konzumujeme, a vyzkoušet nové recepty založené na zdravějších surovinách. Rozhodně se zaměřte také na bylinky, které pomohou jídelníček zpestřit a přinesou do něho nové chutě a vůně. Navíc mají blahodárné účinky na lidské zdraví.

Pití bylinných čajů pomáhá kromě jiného eliminovat negativní následky překyselení organismu, které vzniká v důsledku nadměrné konzumace sladkého a tučného jídla. Mezi bylinky s intenzivními účinky vůči překyselení patří především pampeliška, řepík, máta, ale také černý bez anebo česnek. Zaměřit se můžete i na cizokrajné rostliny, jako je ženšen, ašvaganda či japonská houba shiitake. Na očištění organismu přetíženého silvestrovskou nocí si můžete připravit jednoduchý čaj z hřebíčku.

Hřebíčkový čaj s dezinfekčními účinky


Hřebíček je odpradávna považován za účinný prostředek pro snižování bolesti a posílení imunity. Kromě toho vykazuje také antibakteriální a antiseptické účinky, díky nimž působí na organismus dezinfekčně. Čaj z hřebíčku byste si měli dopřát po každém větším zatížení organismu, ať již z důvodu nemoci, anebo třeba bujaré oslavy.

Ingredience:

  • 1 l vody
  • 50 g hřebíčku
  • 5 g máty
  • 1 středně velký citron
  • med na oslazení (není nutné)

Postup:

Do hrnku se studenou vodou vložte hřebíček, mátu, která čaji dodá vůni a podpoří účinky hřebíčku, dále oloupaný a na plátky nakrájený citron a vše přiveďte k varu. Vařte ještě alespoň 5 minut, dokud se z hřebíčku neuvolní dokonale všechny účinné látky. Poté nechte vylouhovat dalších 15 minut a vlažný čaj můžete podle chuti dosladit medem.