Nápoj z wayusy se používá v lidovém léčitelství amazonských indiánů od nepaměti především pro svoje protizánětlivé účinky. Utržené lístky se suší a používají k přípravě bylinného čaje. Moderní suplementový průmysl navíc wayusu nabízí také ve formě prášku či extraktu.

Co vám může wayusa nabídnout?

Zlepšení nálady a koncentrace

Za tímto účinkem bezpochyby stojí především obsah kofeinu. V tomto směru je wayusa srovnatelná s kávou. Kromě kofeinu obsahuje také alkaloid theobromin, který má podobnou strukturu i účinky. Určitě ho znáte z kakaového prášku. Důležité ovšem je, že kombinace kofeinu a theobrominu prokazatelně zlepšuje náladu, bdělost a koncentraci.

Efektivní boj s volnými radikály

Vysoký obsah antioxidantů ve wayuse zajistí, že se organismus lépe vyrovná s oxidačním stresem. To výrazně snižuje riziko celé řady chronických onemocnění. V tomto směru stojí za zmínku především přítomnost některých katechinů, které nás chrání před záněty, srdečními chorobami, určitými druhy rakoviny a cukrovkou II. typu.

Podporu při hubnutí

Dávka kofeinu zajistí mimo jiné i stimulaci odbourávání tuků a urychlení metabolických procesů, takže tělo spaluje více kalorií. Některé studie dokonce hovoří o poklesu chuti k jídlu. Je ale třeba si uvědomit, že tyto účinky jsou pouze dočasné. V porovnání s kávou se ovšem kofein z wayusy uvolňuje pomaleji a účinek přetrvává až šest hodin, v případě kávy je to jedna až tři hodiny.

Je třeba se obávat nějakých vedlejších účinků?

Obecně je pití čaje z wayusy bezpečné a nemusíte mít strach ze žádných nežádoucích účinků. I zde ale hrozí rizika spojená s nadměrnou dávkou kofeinu – tzn. neklid, úzkost, nespavost atd. Na rozdíl od jiných kofeinových nápojů (např. kávy) nemá wayusa vliv na zvýšení nervozity.

Taniny obsažené ve wayusovém čaji (podobně jako i v jiných druzích čaje) mohou narušit vstřebávání železa a u citlivějších lidí způsobit nevolnost, pokud je nápoj konzumován nalačno. To pro zdravého člověka není žádné významné riziko, ale lidé trpící nedostatkem železa by tomu pozornost věnovat měli.

Přesvědčili jsme vás, abyste tenhle exotický čaj ochutnali?

Pak stačí přidat lžičku sušených lístků do šálku a zalít čtvrtlitrem horké vody. Nechte 5–7 minut louhovat a pak už si můžete vychutnat energetický nápoj.

Jestli se rozhodnete pro prášek nebo extrakt, můžete ho přidat do smoothie nápojů, ovesné kaše či do jogurtu. Dobrou chuť.