Pokožka hlavy se obnovuje v pravidelných intervalech, v běžném případě zhruba každé 4 dny. Šupinky, které se při obnově odlupují z povrchu hlavy, jsou nahrazeny mladými buňkami z hlubších vrstev kůže. Při zdravém stavu pokožky jsou šupinky téměř nepozorovatelné. Pokud se však pokožka odlupuje nadměrně, vznikají lupy. Mohou se tvořit ve vlasech, v obočí i vousech a provází je velmi nepříjemné svědění.

Zdroj: Youtube

Příčina vzniku lupů nejčastěji tkví v nezdravém životním stylu, výběru špatné vlasové kosmetiky, přítomnosti plísní na pokožce, nebo nadměrném stresu. V lékárnách dnes seženete široký sortiment všech přípravků proti lupům. Pokud ale nejprve chcete vyzkoušet rady našich drahých babiček, máme jich pro vás hned několik:

1. Jablečný ocet

Jablečný ocet je spojován s řadou zdravotních výhod, použít ho můžete ale i proti lupům. Je to proto, kyselost octa pomáhá stimulovat uvolňování odumřelých kožních buněk. Říká se také, že ocet srovnává pH na pokožce hlavy, studie to ale popírají.

Smíchejte jablečný ocet s vlažnou vodou v poměru 1:1. Nalijte požadované množství na pokožku hlavy. Nechte působit alespoň 15 minut, poté důkladně opláchněte. Používejte 2-3x týdně.

2. Kopřiva

Kopřiva je bylina, která se tradičně používá v různých přírodních léčebných prostředcích pro péči o vlasy a pokožku hlavy. Obsahuje mnoho živin, včetně vitamínů, minerálů a antioxidantů, které mohou být prospěšné pro zdraví vlasů a pokožky.

Listy kopřivy přelijte vroucí vodou a nechte louhovat alespoň 10 minut. 2x týdně pak po umytí vlasů odvar vmasírujte do pokožky a nechte působit.

3. Citrony

Citrony jsou bohaté na vitamin C, který je silným antioxidantem. Citronová šťáva má skvělé protizánětlivé účinky, může tedy s bojem proti lupům pomoct.

Nepoužívejte citronovou šťávu jako šampon, ale aplikujte ji před mytím vlasů na pokožku hlavy. Nechte chvíli působit, aby citron mohl proniknout do vlasových folikulů, opláchněte a umyjte vlasy šamponem.

4. Jedlá soda

Jedlá soda se dá použít snad na všechno, a pokud jde o lupy, není tomu jinak. Vytvoříte z ní jemný peeling, který pomůže odstranit lupy - zároveň ale jedlá soda působí skvěle proti plísním.

Stačí, když smícháte 1 lžíci jedlé sody s šálkem teplé vody. Pokud chcete, přidejte pár kapek esenciálního oleje dle výběru. Používejte dle potřeby místo šamponu.

Zdroje: