Zdroj: Youtube

Pampeliškový sirup se vyrábí z natrhaných květů pampelišky lékařské a cukru, nejde tedy o nic složitého. Má celou řadu zdravotních výhod, zejména pro náš trávicí systém a detoxikaci těla. Uleví i při kašli a nachlazení a pomáhá při zánětech močových cest. Jeho chuť mírně hořká, proto si na ni musíte zvyknout, anebo zkrátka přidejte více cukru.

Kdy pít pampeliškový sirup

Hotový sirup vám v lednici vydrží i několik týdnů. Pampeliškový sirup můžete popíjet jen tak zamíchaný ve vodě nebo minerálce, anebo si ho přidat po ránu do horké vody či čaje na zahřátí. Pampeliškový sirup ale hospodyňky používají i jako zdravé sladidlo – přidává se do jogurtů a tvarohů, müsli, ovocných salátů nebo jako náplň do dortů a muffinů či jako poleva na palačinky a lívance.

Pampeliškový sirup a jeho účinky

Mnoho lidí ji považuje za plevel, ale pampeliška dokáže v těle divy. Skvěle pomáhá například při problémech s játry. Tradiční čínská medicína ji doporučuje jako prostředek k obnově rovnováhy v játrech – těmto orgánům totiž dělá dobře hořká chuť. „Některé bylinky, jako je třeba kopřiva, ibišek, zázvor, měsíček lékařský nebo právě pampeliška mohou podporovat zdraví lymfatického systému,“ říká majitel firmy Green idea a autor tisíce receptur MVDr. Jiří Pantůček. Pampeliška podle něj pomáhá odvádět z těla nahromaděné odpadní látky i zadržovanou vodu. Na sirup potřebujete květy pampelišek, ještě předtím – právě teď zjara – vydloubejte ze země pampeliškový kořen.

Pampeliškový kořen podporuje zdravé trávení, stimuluje produkci žluči a díky svým prebiotickým vlastnostem může také podporovat růst prospěšných bakterií ve střevech. Pampeliškový kořen má i močopudné vlastnosti, což znamená, že může podporovat tvorbu moči a pomoct tělu odplavovat nadbytečné tekutiny. To ocení hlavně lidé trpící otoky nebo hypertenzí. Některé studie naznačují, že pampeliškový kořen má protizánětlivé vlastnosti, takže pomáhá při různých zdravotních problémech spojených se zánětem, jako jsou například revmatoidní artritida nebo zánětlivá onemocnění střev. Pampeliškový kořen obsahuje antioxidanty, které posilují imunitní systém a chrání tělo před škodlivými účinky volných radikálů. V neposlední řadě je pampeliškový kořen známý svými detoxikačními vlastnostmi, které čistí kůži a zlepšují její vzhled.

Kořen pampelišky a slinivka

Kořen pampelišky výrazně očisťuje játra, žlučník, slinivku a slezinu. Používá se třeba při zánětu slinivky břišní. Sběr kořenu je ideální po dešti i za deště, kdy jdou kořeny lehce vyrýpnout. Ale můžete je sbírat i za suchého počasí. Dbejte na to, abyste je sbírali v čistém prostředí, daleko od silnic a prašných cest.

Jak připravit vařený čaj z kořene pampelišky

Dvě lžičky očištěného, umytého a usušeného kořenu pokrájejte nadrobno a zalijte 1/4 litrem studené vody. Přiveďte k varu a vařte pod pokličkou zhruba 20 minut, dokud kořeny nezměknou. Pak nechte 15 minut vyluhovat a přeceďte přes jemné síto nebo gázu. Odvar by měl mít bohatou hnědou barvu. Odvar užívejte jednou až dvakrát denně, pokud vám nechutná, můžete přidat šťávu z citronu a lžíci cukru. Pak je ale potřeba čaj, nebo chcete-li sirup, ještě provařit, aby se cukr rozpustil. Žádná věda v tom tedy není - vyrobit si domácí pampeliškový odvar z kořene pampelišky zvládne opravdu každý. Kromě popíjení ho můžete použít i jako sladidlo při pečení. Tak co říkáte, vydáte se na sběr pampelišek ještě dnes?

Pampeliškový sirup zastudena

Existuje i nevařená varianta pampeliškového sirupu, který je skvělý do limonád, na dezerty i do čaje. Asi padesát květů pampelišky omyjte, natrhejte na menší části a položte je na čistou utěrku. Hodinu počkejte, aby z nich vylezli nejrůznější broučci. Květy pak vložte do nádoby a nasypte k nim 200 g cukru. Dva dny nechte cukr působit a občas nádobu otočte, aby se dostal mezi všechny květy. Pak přidejte deci vody a další den nádobu nechte v lednici. Poté sirup přeceďte, přelijte do zavírací sklenice a skladujte v ledničce.

Kořen pampelišky a jeho nežádoucí účinky

Pampeliškový kořen bývá dobře snášen, jako u všech bylin ale i tady existují některé možné nežádoucí účinky, jako jsou alergické reakce projevující se svěděním a vyrážkou nebo otoky. Pozor by si měli dát lidé užívající některé léky jako diuretika (léky na odvodnění) nebo léky proti krevní sraženině. U některých jedinců může konzumace kořenů pampelišky kvůli vysokému obsahu vlákniny způsobit zažívací potíže, jako je průjem nebo nadýmání. Pampeliškový kořen by mohl mít hypoglykemické vlastnosti, což znamená, že může snižovat hladinu cukru v krvi. Lidé s diabetem nebo ti, kteří užívají léky na snížení hladiny cukru v krvi, by měli být opatrní při užívání pampeliškových přípravků a měli by to konzultovat se svým lékařem, stejně jako pacienti se zánětem žlučníku. V těhotenství podle různých zdrojů popíjet pampeliškový sirup nevadí, dokonce ho můžete podávat i dětem mladším tří let. Mohou ho užívat i kojící ženy, nicméně hořčiny obsažené v bylině přecházejí do mateřského mléka, které pak mohou kojenci kvůli hořké chuti odmítat.

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8063808/

https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-dandelion-root-89103

https://fresh.iprima.cz/magazin/novinky/pampeliskovy-sirup-vareny-i-studeny-proc-je-dobre-si-ho-pripravit

https://lindamahelova.cz/pampeliskovy-koren-pro-ocistu-tela/