Žluté květy pampelišek (které v pozdním létě zbělají v poletující chmýří) pozná snad každý z nás. Natrefíme na ně skoro všude – na lukách, trávnících, podél cest i na rumištích.

Jarní tip bylinkářky

Moniky Golasovské z Bylinkové Terapie:

Pampeliškové smoothie

Tenhle lahodný nápoj vám s příchodem jara pročistí krev a zbaví vaše tělo toxinů. Stačí rozmixovat hrst čerstvých listů a jeden či dva vyryté a očištěné kořeny, 1,5 dcl vody a jablko a/nebo banán.

Využití

Stvoly zažehnají jarní únavu – stačí po dobu dvou týdnů denně schroupat pět šest stonků. Z mladých listů připravíte výborný a hlavně zdravý salát.

Z květů se připravuje pampeliškový ‚med‘ a sirup. Jak na něj? „Dvoulitrový hrnec naplníme do poloviny květy a zalijeme asi 1,5 litrem vroucí vody tak, aby byly ponořené. Přidáme dva oloupané a nakrájené citrony a vše 10 minut povaříme. Květy necháme v hrnci přes noc přikryté utěrkou. Druhý den vše přecedíme, osladíme kilem cukru a svaříme do hustoty sirupu," radí bylinkářka Monika Golasovská z Bylinkové Terapie.

Nejléčivější částí byliny je kořen. Pomáhá metabolizovat tuk nahromaděný v játrech a zvyšuje sekreci žluči. Připravte si čaj z kořene a listů: Kořen vařte alespoň 8 minut, listy stačí zalít vroucí vodou a pak nechat louhovat 3–5 minut. Čaj popíjejte 2–3× denně po dobu dvou týdnů a pak týden vynechte.

Zdroj: Youtube

Co a kdy sbírat

Listy se trhají předtím, než rostlina vykvete (březen–duben), květy a stvoly v době rozkvětu (květen–září). Kořen pampelišky sbírejte brzy zjara, nejlépe v březnu, kdy se v něm ještě drží účinné látky. Pak dá bylina svou sílu do natě a květů. Znovu se kořen sbírá na podzim po odkvětu, kdy se účinné látky stahují zpět pod zem.

Účinky

Pampeliška je léčivá od kořene přes listy až po květy. Je bohatým zdrojem vitaminů A, C, D, B komplexu i tříslovin. Obsahuje minerály, jako je zinek, železo, vápník, hořčík a draslík, a také hořčiny (odtud její nahořklá chuť), které pročišťují játra, aktivují žlučník a tvorbu trávicích šťáv a celkově podporují dobré zažívání. Smetánka lékařská blahodárně působí i na ledviny, protože má detoxikační a močopudné účinky a usnadňuje rozpouštění ledvinových kamenů. Hodí se tedy na pročištění organismu a také tehdy, když vás trápí otoky nohou.

Zdroj:

  • https://www.databazeknih.cz/knihy/bylinkova-terapie-457539
  • Monika Golasová, bylinkářka