Reflux je častou funkční poruchou trávicího systému. Jeho příčina je většinou v orgánech – v jejich napětí či pozici, případně ve špatné funkci bránice. To je ovlivňováno především celkovým postavením těla nebo posttraumatickými stavy a zánětlivými změnami. Nicméně je to problém komplexní a důležité je brát v potaz také stresové zatížení, psychosomatické problémy, napětí fascií a svalů a v neposlední řadě také stravování daného jedince.

Když reflux způsobuje problémy jinde, než bychom to čekali

Nejde jen o samotné pálení žáhy – což je nepříjemný svíravý pocit za hrudní kostí. Při nedostatečné funkci dolního jícnového svěrače může docházet také k dráždění dýchacích cest, což způsobuje chronický kašel či zahlenění. Reflux může být příčinou zánětů dýchacích cest a středouší nebo může způsobovat astma – dokonce i u dětí. Reflux může stát také za zvýšené kazivosti zubů, zápachem z úst a podobně. Přitom samotné pálení žáhy jako takové se nemusí zároveň objevit, takže pravá příčina dechových obtíží je často překvapivá.

Dalším příznakem projevujícím se na jiném místě mohou být dlouhodobé bolesti mezi lopatkami – a to především na levé straně, dále blokády 5.–7. žebra, které poznáte například bolestí v oblasti hrudní kosti nebo obtížným nádechem. Tyto blokády se pak mohou řetězit na další místa pohybového systému. „Při vyšetření jsou na pohmat citlivá určitá místa, která jsou v tzv. reflexním řetězci žaludku/dvanáctníku. Ta používáme k diagnostice a pro zjištění pravé příčiny obtíží. V našem centru se ale díváme na problém komplexně a hledáme společně s klientem návyky v jeho životě, které by mohly vést ke vzniku refluxu,“ říká Klára Tuzarová, fyzioterapeutka z centra NAMAO.

Jak může pomoci fyzioterapeut?

Fyzioterapie je často jedinou kauzální léčbou refluxu – tedy jedinou léčbou, která se zaměřuje na pravou příčinu. Sekundárně je možné léčit reflux pomocí léků, které například blokují uvolňování žaludečních kyselin (které nás dráždí a způsobují pálení), a tím nás nemá v jícnu co dráždit. Z dlouhodobého hlediska tyto léky ale nenabízejí řešení. „Je důležité myslet na to, že tuto kyselinu máme v žaludku přirozeně z určitého ochranného důvodu. Proto při dlouhodobém užívání těchto léků může docházet k nežádoucímu ovlivnění imunity. Může docházet k častějším infekcím, vzniku ekzémů či alergií, problémům s trávením nebo k nevysvětlitelné únavě a podobně,“ říká Klára Tuzarová.

Existuje také možnost operačního řešení, tzv. fundoplikace žaludku, což je mechanické přetočení žaludku kolem jícnu. Účinnost této operace ale nebývá trvalá a potíže mají tendenci se po nějaké době vrátit.

„Klíčovou metodou pro léčbu gastroezofageálního refluxu, kterou využíváme v Namao mimo ájurvédy, psychosomatiky a celkové práce s klientem na snížení vlivu stresu na jeho tělo i duši, je tzv. viscerální terapie. Po konzultaci a vyšetření fyzioterapeutem následuje manuální terapie, při které jsou používány speciální hmaty zaměřené na protažení a uvolnění žaludku, dvanáctníku a tkání kolem nich. Důležité je ale zaměřit se na celé břicho, protože všechny orgány spolu úzce souvisí. Při přítomnosti jakékoli jizvy je vhodné se věnovat také jejímu ošetření. Ačkoli to tak na povrch nevypadá, je to dlouhý tunel vedoucí hluboko do tkání, který ovlivní jejich pohyblivost a následně zabraňuje optimálnímu pohybu orgánů, svalů i kloubů,“ vysvětluje fyzioterapeutka. V případě refluxu je vhodné také vyšetřit řetězení v pohybovém systému a následné využití mobilizačních a uvolňovacích technik. A konečně je důležitá práce s bránicí a bráničním dechem.

Fyzioterapeut vám pomůže sestavit cviky, které jsou právě pro vás a vaše tělo nejvhodnější. „V Namau nabízíme také online programy s návodnými video ukázkami, podle kterých se může člověk řídit, a nemusí si tak žádné cviky z terapie pamatovat. Kromě samotné fyzické stránky se soustředíme na psychosomatiku a naší filosofií je holistický pohled na člověka. Hledáme pravou příčinu a bereme v potaz všechny faktory, které mohly k problému přispět.“

Proč je důležité cvičit, když mě pálí žáha?

Vznik refluxu úzce souvisí s bránicí, jejíž svalová vlákna vytváří dolní jícnový svěrač. Při její nedostatečné funkci dochází k vracení žaludečního obsahu. Funkcí bránice je také to, aby bránila orgánům břišní dutiny stoupat nahoru do hrudní dutiny, a má také funkci dechovou a stabilizační. Spolu s dalšími svaly se podílí na stabilizaci páteře při jakémkoli pohybu.

Zda a kdy se pálení žáhy projeví, záleží na poloze těla – ačkoli někdy můžete od lékařů slyšet doporučení spát ve zvýšené poloze, tak právě vleže se reflux objevuje nejméně často, protože na bránici nejsou kladeny vysoké nároky. Proto nás reflux trápí nejčastěji při vyšších pozicích – vsedě nebo vestoje.

Je důležité, abychom dokázali správně využívat stabilizační, dechovou i svěračovou funkci bránice zároveň. To je možné trénovat pravidelným cvičením, pohybem a dýcháním. Vhodné cviky vám nejlépe doporučí právě fyzioterapeut. Je dobré se svěřit do jeho rukou, jelikož jeho cviky budou šité na míru potřebám vašeho těla. Pomůže vám je nacvičit tak, abyste si pak doma byli jistí, že je cvičíte správně. „I pět minut takového cvičení dokáže udělat v léčbě pálení žáhy zázraky,“ slibuje fyzioterapeutka.


Máte pocit, že by vaše problémy mohly souviset s refluxem? Obraťte se na fyzioterapeuta nebo terapeutické zařízení, kde se touto problematikou zabývají a kde hledají příčinu a uvažují o vás a celé problematice v kontextu.

Zdroj: namao.cz