Máte nemocné srdce

Podle lékařů by s otužováním raději neměli začínat kardiaci, tedy pacienti s onemocněním srdce, cév a vysokým krevním tlakem. Těm by totiž ledová voda mohla spíš uškodit. Kontakt s velmi chladnou vodou cévy stáhne a krevní tlak se výrazně zvýší, což je právě pro kardiaky nebezpečné. Lidé s vysokým krevním tlakem mají tlustší svalovinu srdce, která je náchylnější ke vzniku arytmií. A chladná voda tomu jen napomáhá.


Něco na vás leze

Nemocný člověk patří do peřin, ne do studené vody. Jestliže už jste s otužováním začali, mějte na paměti, že při akutních onemocněních včetně rýmy nebo kašle je nutné otužování ihned přerušit a vrátit se k němu až po odeznění příznaků. Jinak si můžete zadělat třeba na zápal plic! Myslete taky na to, že po pauze je důležité, aby si tělo na chlad zase postupně přivyklo. Organismus si odolnost vůči chladu totiž pamatuje jen omezenou dobu.


Jste alergičtí na chlad

Alergie na chlad propuká hlavně na podzim a v chladných zimních měsících. Projevuje se nejčastěji nepříjemným svěděním, pálením a vyrážkou na kůži, která může i otékat a praskat. Pokud je to i váš případ, je na místě, abyste se vyhýbali ostrým přechodům z tepla do zimy a extrémním chladovým podmínkám. Prudká změna teploty může kůži ještě více zatížit.


Trpíte na močové cesty

Na záněty močového měchýře trpí častěji ženy, a ty moc dobře vědí, že tohle nepříjemné a bolestivé onemocnění má tendenci stále se vracet, zvlášť při sebemenším prochladnutí. Pokud se i vy chronicky léčíte s onemocněním močového ústrojí nebo ledvin, nebude otužování pro vás to pravé ořechové. Chlad je pro ledviny a močovod zátěžovou zkouškou, těmto orgánům naopak dělá dobře suché teplo.


Máte epilepsii

U lidí trpících epilepsií nebo jiným vážným neurologickým onemocněním se obecně doporučuje, aby se vyhýbaly sportům, kde je zvýšené nebezpečí pádu nebo utonutí, což je i případ otužování v řece nebo rybníku. Ledová voda navíc může vyvolat záchvat v důsledku zrychleného dýchání nebo nadměrného vyčerpání organismu.

Otužujte se jinak

Ani výše zmíněné případy se ale nemusí otužování zcela vzdávat, jen je lepší zvolit jeho mírnější podobu. Zkuste se ochlazovat už doma tím, že snížíte teplotu vzduchu na 19 stupňů. Choďte ven za chladného počasí a to v lehčím oblečení, zahřeje vás svižnější chůze. Ve sprše ochlazujte končetiny, začněte vlažnou vodou a postupně ubírejte na teplotě. Vyzkoušet můžete taky střídání teplé a studené vody. Začněte teplou vodou, která tělo prohřeje a následně ho zchlaďte rychlou studenou sprchou. Otužování ve sprše je nejúčinnější po ránu.


Zdroje: www.cpzp.cz, www.otuzilci-praha.cz