Věda o životě = ájurvéda

Ájurvéda je věda známá tisíce let. Za cíl si klade dlouhodobé udržení zdraví a dobré tělesné i duševní kondice. Člověka vnímá jako jeden celek, který se snaží udržet v harmonii a rovnováze přírodními prostředky a úpravou životosprávy se zaměřením na omezení stresu a naopak pravidelné cvičení, meditaci, kvalitní stravování a případně konzumaci doplňků stravy, jež pomohou k lepší funkci vnitřních orgánů. Mezi ty patří také byliny dlouhověkosti, ze kterých se připravují tzv. rásajány, tedy přípravky, které mají revitalizovat tělo i mysl a dopřát člověku dlouhověkost. Kromě ájurvédských bylin se k jejich výrobě používá také med, ovoce, mléko, koření a další složky. Vzhledem k tomu, že ájurvéda považuje za jednu z nejvýznamnějších příčin vzniku nemocí stres, v jehož důsledku se tělo zanáší toxiny, je potřeba jejími přípravky v první řadě tělesné buňky očistit a zbavit tělo stresových hormonů. Právě takto mají působit rásajány.

Čavanpráš zvyšuje imunitu a zlepšuje trávení

Jednou z nejsilněji působících rásaján je čavanpráš, který obsahuje více než 40 složek působících na obranyschopnost a omlazujících organismus. Tato směs byla podrobena mnoha studiím a opravdu byly potvrzeny její antioxidační, ale také adaptogenní schopnosti. Lidé, kteří ji užívali pravidelně, měli vyšší imunitu, lépe jim fungovalo trávení a také měli čistější plíce a veselejší mysl. Popsány jsou také její pozitivní účinky při zmírňování vlivu deprese a úzkostí. Hlavní složkou této směsi je indický angrešt neboli amalaki. Jde o ovoce s extrémně vysokým obsahem vitaminu C a dalších bioaktivních látek s antioxidačními účinky, které působí proti stárnutí.

Ašvaganda a další bylinky

Mezi další složky čavanpráše patří ašvaganda, bylinka, kterou lze pro její omlazující účinky konzumovat i samostatně. Prokázány u ní byly také adaptogenní vlastnosti a pozitivní vliv na fyzickou vytrvalost a sílu. Z prášku z ašvagandy (Withania somnifera) si můžete uvařit třeba nápoj podobný kávě, kterým jeden šálek denně povzbuzujícího nápoje nahradíte. Bazalka posvátná (Ocimum tenuiflorum) neboli tulsi je v hinduismu považována za svatou rostlinu zasvěcenou samotnému bohu Krišnovi. Podle pověstí má jít o ztělesnění bohyně Lakšmí, tedy patronky dlouhověkosti. Z hlediska západní vědy lze potvrdit, že tulsi je plná tříslovin, glykosidů a flavonoidů, které z ní činí dokonalý prostředek očišťující a omlazující organismus. Používá se také proti kašli, bolestem v krku a pro zlepšení trávení a zničení nežádoucích bakterií v organismu.

Triphala na detoxikaci

Jestliže chcete, aby bylo vaše tělo dlouho mladé, musí být čisté, tedy zbavené toxinů a všech nežádoucích látek. Mezi nejúčinnější bylinný přípravek ájurvédy pro detoxikaci a očištění organismu patří triphala, která je směsí tří bylin – amalaki (smuteň lékařská, indický angrešt), bibhitaki (vrcholák myrobalánový) a haritaki (vrcholák tříslovinný). Ty detoxikují tělo a pomáhají podpořit jeho rovnováhu. Při pravidelné konzumaci triphaly lze nastartovat regenerační procesy v trávicím ústrojí, v ledvinách, v dýchací soustavě, ale také stabilizovat krevní oběh a posílit přirozenou obranyschopnost organismu vůči infekcím. Triphalu lze konzumovat také jako pomocný prostředek při rekonvalescenci po dlouhodobé nemoci.