Kopřiva je skvělá pro léčení i v kuchyni

Kopřiva sice roste až do podzimu, nejvíc účinných látek má na jaře.
Z dětství ji máme spojenou se žahavými šlehnutími, která zanechávají bílorudé puchýřky. Léčitelé a bylinkáři ale na kopřivu dvoudomou, přírodní multivitamin, nedají dopustit. Výborná je i v kuchyni a využívá se i v kosmetice. Nejlepší bývá v dubnu.       

Blahodárně působí jak kopřiva čerstvě nasbíraná, tak usušená. Mladé rostlinky nasbírejte a nasušte ideálně zkraje jara a nasušené listy zabalte do papíru, aby se zachovala jejich tmavě zelená barva. Kopřiva sice roste až do podzimu, ale metrové stvoly pak obsahují příliš dusičnanů a koncentrace prospěšných látek je nižší. Na kopřivový čaj zalijte dvě lžíce čerstvě natrhaných nebo lžíci sušených listů vroucí vodou a nechte 15 minut louhovat. Nezapomeňte přikapat citronovou šťávu, protože vitamin C usnadňuje vstřebávání železa.

Ale ne! Používáte zastaralou verzi prohlížeče, kterou náš videoportál Kondice nepodporuje!
Pro sledování cvičebních videí, poslouchání meditací a čtení nejnovějších článků, receptů i speciálů Kondice si prosím aktualizujte svůj prohlížeč.