Na ledviny s libečkem

Libeček někdo miluje, jiný naopak nenávidí. Jako by nic mezi v případě této bylinky, často používané jako koření, ani být nemohlo. Málokdo ale ví o jeho účincích na naše zdraví. Libeček se totiž vyplatí konzumovat v případě potíží s ledvinovými a žlučovými kameny. Ocení jej však také ti, kteří trpí chronickými potížemi v oblasti močových cest. V potravě libeček usnadňuje trávení a pomáhá tělu s detoxikací. Nasušená sklenice nati z libečku by ve vaší spíži v zimě tedy rozhodně neměla chybět. Právě v září je ten pravý čas pustit se do jeho sběru a sušení.

Kaštan? Ne. Jírovec maďal

Také jste se jako děti vždy těšili na podzim, až začnou padat kaštany a vy si z nich budete moci vyrobit s pomocí špejlí zvířátka? Pak vězte, že kaštany, tedy plody jírovce, jsou ideálním prostředkem na záněty žil, hemoroidy a křečové žíly. Tento jejich účinek zajišťuje látka aescin, které kaštany obsahují opravdu velké množství. U jírovce byly také prokázány protizánětlivé účinky a především ti, kteří trpí artritidou, ocení, že mast z jírovce lze použít i na revma. Opravdu univerzální použití, které by v případě tohoto stromu asi nikdo nečekal.

Kaštanová tinktura na křečové žíly

Právě na podzim je sezona kaštanů, proto je načase pustit se do výroby kaštanové tinktury, případně masti. Co budete potřebovat na kaštanovou tinkturu?

  • 15 kaštanů
  • 250 ml alespoň 60% alkoholu

Jak na to:

Kaštany zbavte nejprve jejich pevných slupek a jemně je nadrťte nebo nakrájejte na maličké kousky. Můžete je i nastrouhat. Nasypte do dostatečně velké sklenice a zalijte alkoholem tak, aby v něm byly všechny kaštany ponořené. Sklenici poté pevně uzavřete a postavte na chladné místo, kde se bude tinktura přibližně měsíc louhovat. Pravidelně alespoň obden směs protřepejte. Po uležení přeceďte kaštany přes plátýnko a vzniklou tinkturu uzavřete do tmavé lahvičky a uložte v chladu.

Jak použít:

Tinkturu můžete používat rovnou tak, jak je, k mazání problematických tělesných partií. Jestliže si však chcete připravit trochu pohodlnější mazání, použijte ji jako základ pro gelovou mast. Jak na ni?

Kaštanová gelová mast

Co budete potřebovat na přípravu přibližně 100 ml kaštanové masti?

  • 70 ml kaštanové tinktury
  • 3 čajové lžičky xanthanové gumy
  • 10 ml glycerinu
  • 10 ml olivového oleje
  • 10 kapek levandulového esenciálního oleje
  • 5 kapek kafrového oleje

Jak na to:

Nejprve rozmíchejte xanthanovou gumu v glycerinu. Poté na mírném plameni zahřejte kaštanovou tinkturu přibližně na 30 °C a přilijte do ní směs glycerinu a xanthanové gumy. Ihned začněte šlehat ručním mixérem. Pokud je směs příliš hustá, přilijte do ní v průběhu šlehání postupně několik lžiček olivového oleje. Jakmile směs zhoustne, nechte ji zchladnout a poté do ní přidejte levandulový a kafrový olej. Mast ještě v měkké konzistenci přendejte do nádoby, ve které ji plánujete skladovat, a nechte před uzavřením důkladně utuhnout. Skladujte v chladu a suchu, ideálně v lednici, a odebírejte špachtlí, abyste si do ní nezanesli nečistoty z prstů, které by mohly způsobit její rychlejší zkažení.

Jak používat kaštanovou gelovou mast:

Při potížích pravidelně alespoň jednou denně nanášejte na postižená místa. V případě křečových žil buďte jemní a nanášejte gel opravdu zlehka. Revmatoidní artritida umožňuje důkladnější nanášení. Nebojte se k němu v případě akutních potíží přistoupit i několikrát denně.