Jak se na očkování připravit

Především byste na něj neměli chodit v případě, že vás trápí nějaká akutní choroba, například rýma, nachlazení, chřipka anebo jiné respirační onemocnění. Problémem může být i zvýšená teplota. V těchto případech raději přesuňte termín na později.

Ještě předtím, než se na očkování vydáte, měli byste podpořit imunitu například tím, že do svého jídelníčku zahrnete potraviny bohaté na vitaminy C a D anebo omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Ty najdete především v tučných rybách a mořských plodech, získat je ale můžete také z vlašských ořechů, lněného semínka či pšeničných klíčků. Rozhodně se vyplatí podpořit také kondici vašich střev zařazením vhodných prebiotik a probiotik.

Ještě předtím, než se vydáte na očkování, je dobré si odpočinout. Zklidněte organismus například popíjením čaje z meduňky anebo kozlíku lékařského, který vhodně doplníte osvěžovačem vzduchu s uklidňující vůní levandule. Odpočinout si je potřeba nejen tělesně, ale i duševně, proto se vyhněte namáhavým duševním činnostem, které by vám přivodily více stresu a nervozity, než je nezbytně nutné. Věřte tomu, že večer před očkováním budete již ze samé představy, co vás druhý den čeká, nervózní více než dost.

Bylinky na zklidnění

Bylinek se zklidňujícími účinky působících proti stresu a posilujících organismus je celá řada. Klidně si vyberte tu, která na vás působí nejvíce. Kromě těch tradičních můžete sáhnout také po rozchodnici, peruánské mace, jihoamerické guaraně anebo tradiční ájurvédské ašvagandě, z jejíhož botanického názvu vitánie snodárná již zklidnění přímo vyplývá.

Jaké můžete pociťovat vedlejší příznaky po očkování
Většinu běžných očkování, to proti koronaviru nevyjímaje, doprovází mírné nežádoucí příznaky, které samy během několika dní odezní. Jedná se o důsledek vybuzení imunitního systému. Nejčastěji jde o bolest, zarudnutí a otok v místě vpichu, bolesti svalů a kloubů, bolest hlavy, únavu, horečku či zimnici, nevolnost a v neposlední řadě také průjem. Právě na zmírnění těchto příznaků můžete využít bylinky.

Bylinky pro zmírnění příznaků očkování

Asi nejčastěji je nabuzení imunitního systému spojené s očkováním pociťováno ve formě horečky. Tu mírnější do 38 °C je lepší vydržet, protože tělu pomůže lépe se adaptovat na nové podmínky. Horečku dosahující vyšších stupňů je však již potřeba srážet. Mezi první pomoc při boji s vysokou horečkou patří lípa srdčitá, meduňka anebo černý bez. Tyto bylinky pomohou nejen proti horečce, ale také zmírňují bolesti a případné trávicí obtíže. Klidně si můžete připravit čaj ze všech těchto bylin najednou. Použijete-li navíc místo květu černého bezu sušené plody, dostanete do těla také vitaminy řady B či C. Pro posílení organismu po očkování a pro snížení únavy byste měli také zvýšit příjem hořčíku. Ten je obsažen například v luštěninách, datlích, fících, banánech, meruňkách anebo rybách. Dopřát si ho můžete ve formě doplňků stravy.

Zdroj:

https://www.databazeknih.cz/knihy/velka-kniha-lecivych-rostlin-92519