Mytí vlasů přírodní cestou

Moderní šampóny, kondicionéry, suché šampony, masky či kúry v podstatě nahradily původní přírodní prostředky k mytí vlasů, k nimž se řada lidí v modifikované formě postupně zase vrací jednak kvůli životnímu prostředí, jednak kvůli velmi příznivému působení na vlasy, které nejsou zatěžovány přídavnými látkami, jež mohou sice zajišťovat relativně hezký vzhled, ale nemusí být zcela prospěšné. Bylinky je možné aplikovat různými způsoby, nejčastěji se jedná o odvary, speciální masky nebo přísady do tuhého šampónu.

Bylinky pro mytí vlasů

Chcete-li bylinky pro zlepšení kvality vlasů používat, měli byste si primárně rozmyslet, k jakému účelu mají sloužit. Standardně lze rozlišovat bylinky a části rostlin, které slouží k čištění a oplachům, a dále takové, jež mění vzhled (posilují nebo zeslabují barvu). Pro barvení se využívají například odvary a nálevy z ořechů (tmavý odstín), cibule (světlý odstín) nebo rebarbory či heřmánku (bledý odstín). Zlepšení kvality vlasů je pak možné zajistit prostřednictvím kopřivy, která je velmi prospěšná pokožce hlavy, podporuje růst vlasů a zmírňuje tvorbu lupů. Vhodná je též přeslička, která pomůže při péči o vlasy v zimních měsících, jelikož díky vysokému obsahu křemíku vlasy regeneruje. Lichořeřišnice pak pomáhá vlasy posilovat a dodává jim potřebnou výživu. Pro rychle se mastící vlasy je výhodný rozmarýn, který dokáže také zatočit s lupy a hodí se spíše na tmavší vlasy. Heřmánek pak má kromě zesvětlujícího účinku také pozitivní vliv na lesk vlasů a používá se především pro blond odstíny, omezuje padání vlasů. Pomocí řebříčku dodáte výživu slabým a poškozeným vlasům a pomůžete k jejich regeneraci. Dobromysl působí antibakteriálně a brání infekcím pokožky hlavy. Kromě uvedených lze využívat také další bylinky, které mají jednak podpůrné účinky, jednak zlepšují vzhled či vůni vlasů. Velmi oblíbená je například šalvěj či levandule.

Jak bylinky používat

Bylinky se používají v různých formách, přičemž nejčastěji se jedná o přípravu odvaru, nálevu či tinktury. Bylinky se obvykle spaří nebo nechají vylouhovat, takto připravený nálev se pak používá k oplachování nebo zábalu. Bylinky je dále možné přidávat do přípravků na vlasy – velmi oblíbené jsou v posledních letech tuhé šampony. Jednoduchý tuhý šampon si můžete vyrobit i doma z bambuckého másla, ke kterému přidáte zvolené přírodní oleje a extrakty a pak odvar z bylinek se sodnou solí. Olejů můžete použít celou řadu včetně jejich kombinace, jedná se především o olej kokosový, jojobový, ale i panenský olivový, a pak éterické oleje s příjemnými vůněmi. Ingredience se smíchávají postupně – olejová složka a máslo se společně zahřejí a pak nechají vychladnout a následně se smíchají s odvarem a sodnou solí.

Zdroje:

1. https://www.kosmetikahrou.cz/

2. https://www.vlasy.cz/