Domácí gel na holení

Většina žen holení příliš nemiluje a bere ho jen jako prostředek pro získání krásně hladkých nohou. Jestliže si ale dáte práci s výrobou domácího přírodního gelu na holení, který pokožku vašich dolních končetin při holení rovnou krásně vyživí, stane se i tak nepříjemná a rutinní činnost, jakou holení bezesporu je, příjemným zpestřením večerní koupele a jednou z částí skládačky péče o pokožku.

Co budete potřebovat na přípravu 250 ml gelu:

  • 100 ml destilované vody
  • 5 g xanthanové gumy (zhruba 1 vrchovatá čajová lžička)
  • 10 ml glycerinu
  • 20 ml olivového oleje
  • 10 g bambuckého másla
  • 100 ml gelu z aloe vera
  • 10 ml tekutého kastilského mýdla
  • 5 kapek esenciálního oleje z tea tree
  • 5 kapek esenciálního oleje z levandule, pomeranče anebo třeba pačuli (dle vašeho gusta)

Jak postupovat:

Jestliže si doma pěstujete aloe veru, připravte si dopředu gel. Požadované množství získáte přibližně z 2 středně velkých listů. Jemně seřízněte na jedné straně listu krycí zelenou část a vnitřek vydlabejte malou lžičkou. Vložte do misky a rozmixujte ručním šlehačem. A teď již k přípravě samotného gelu:

Připravte si vodní lázeň a v ní rozpusťte bambucké máslo a přidejte olivový olej. Nechte mírně vychladnout. Mezitím si do druhé misky nalijte glycerin a za stálého šlehání do něho přidejte xanthanovou gumu. A konečně poslední třetí miska bude obsahovat destilovanou vodu, do které přidejte kastilské mýdlo, a směs velmi dobře rozmíchejte dřevěnou tyčinkou (ideální jsou pro tento účel silnější čínské hůlky). Jakmile se mýdlo dobře propojí s vodou, přidejte do něho připravený gel z aloe vera a dobře promíchejte. Opět stačí pouze hůlka. Tuto směs postupně zašlehejte do směsi xanthanové gumy a glycerinu. Pro zjemnění začněte přidávat také mírně zchladlou olejovou složku. Tou můžete regulovat konzistenci gelu. Jestliže je příliš hustý, přidejte olejů více. Máte-li gel naopak řídký, s oleji šetřete. Nakonec nakapejte esenciální oleje a celou směs přendejte do nádoby, ve které ji budete skladovat.

Jak gel používat:

Gel získá po zchladnutí příjemnou hustou konzistenci, kterou můžete ještě podpořit jeho skladováním na chladném místě, ideálně v lednici. Před použitím si vždy odeberte špachtlí patřičné množství do samostatné nádobky a gel opět vraťte do lednice. Takto vám vydrží klidně i několik měsíců. Gel před holením důkladně naneste na pokožku nohou, lehce si navlhčete ruce a gel na nohou napěňte.

Poté si již jen vezměte do ruky holítko a konejte onu obvyklou část večerní hygieny. Jakmile oholíte celé nohy, zbytky gelu důkladně smyjte a nohy po holení ošetřete hydratačním krémem. Nezapomeňte se věnovat také oblasti chodidel. Ta rozhodně ocení vaši péči například s využitím výživné lanolinové masti.