Než se pro nějaký bylinný preparát v dobré víře vypravíte, vyplatí se vědět, co jsou bylinné doplňky stravy vlastně zač a co od nich můžeme čekat. Ušetříte si tak zklamání a pojistíte si, že si vyberete takový doplněk, který vám skutečně pomůže. Tady je návod, jak se ve výběru neztratit.

Tablety, kapsle, nebo tinktura?

Bylinné doplňky stravy jsou k dostání v různé formě, která se odvíjí od toho, jak byla rostlina zpracovaná. Koupit můžete tablety, kde je bylina sušená a slisovaná, v tobolkách a želatinových kapslích najdete byliny rozdrcené na prach. Dále jsou k dostání tinktury – v alkoholu macerované byliny, ájurvéda zase nabízí tradiční bylinné džemy. V porovnání se sušenými nebo čerstvými bylinami se doplňky stravy liší v koncentraci účinných látek. „Ta je mnohem vyšší, než když si třeba uvaříte bylinný čaj. A na to je při jejich užívání dobré pamatovat,“ upozorňuje bylinkářka Renáta Jahodová.

Dejte na filozofii firmy a ověřené výrobce

Nakupujte tedy s rozmyslem. Jít do lékárny, vzít to nejlevnější nebo naopak nejdražší jenom proto, že je to přírodní, není dobrá volba. Účinky deklarované výrobcem nejsou nikým ověřovány, protože u doplňků stravy není posuzována jejich účinnost. Záleží tedy na samotném výrobci, jak kvalitní výsledný produkt bude. Ta stejná bylina zpracovaná různou firmou může mít v závislosti na kvalitě použitých bylin a způsobu jejich zpracovaní různou míru účinku. „Je třeba vědět, kdo doplněk vyrábí, jakým způsobem to dělá a co všechno při tom k bylině přidává,“ radí bylinkářka a doporučuje sledovat celkovou filozofii firmy, od níž bylinné doplňky kupujete.

Méně je více

Na škodu je v případě užívání bylinných doplňků stravy i přílišné nadšení a horlivost. I když bylinky zmůžou mnohé, rozhodně neplatí, že čím víc bylinných preparátů budete brát, tím zdravější budete. Řiďte se doporučeným dávkováním a nesnažte se vzájemně kombinovat mnoho přípravků najednou. „Při výběru vhodného množství bylinných přípravků proto zvažte, zda skutečně potřebujete další preparát, nebo pro sebe uděláte více, když si místo něj třeba raději dáte půlhodinku denně pro sebe s šálkem čaje,“ radí bylinkářka. Pokud pravidelně užíváte nějaké léky, vždy se poraďte s lékárníkem o případných nežádoucích interakcích. Totéž platí i v případě těhotných či kojících žen, nebo v okamžiku, kdy chcete bylinné preparáty podávat i svým dětem. Dobře uděláte, pokud si doplněk stravy necháte doporučit zkušeným bylinkářem.

Jak byliny správně užívat? Rada bylinkářky

  • Po jídle, před jídlem nebo v jeho průběhu? „Ať už pijete čaj nebo berete jakékoliv bylinné doplňky stravy, řiďte se tímto jednoduchým pravidlem,“ radí Renáta Jahodová:
  • Pokud chcete působit na spodní část těla (nohy, otoky nohou, ženské orgány, tlusté střevo) – užívejte byliny půl hodiny před jídlem
  • Pokud chcete působit na střed (špatné trávení, podpora slinivky, sleziny, jater a žlučníku) – užívejte byliny s jídlem.
  • Pokud chcete působit na horní část (prsa, průdušky, plíce, hlasivky, oči, hlava, mozek, uvolnění) – užívejte byliny půl hodiny po jídle.