Kozlík lékařský se používá i při schizofrenii, úzkostných stavech nebo neuralgii (bolestivých křečích svalů – to v podobě obkladu z čaje). Příznivě působí také na silnou menstruaci a doporučuje se jako prevence mozkové mrtvice. Navíc zabírá na migrény, a dokonce se doporučuje i lidem trpícím Parkinsonovou nemocí. Ale pozor, výtažky z této rostliny zesilují účinky léků na zklidnění nebo přímo na spaní a lze se jimi předávkovat. Místo zklidnění potom pacient může být omámený nebo naopak velmi neklidný.

KDE HO HLEDAT?

Kozlík hojně roste v lesích podél cest, na mýtinách, v příkopech, na mokrých loukách i rašeliništích. Vyhovují mu výživné hlinité půdy provlhčené spodní vodou. V prvním roce dorůstá výšky zhruba po kolena a nekvete, v následujících letech může mít až dva metry. Milují ho také kočky – i proto se mu někdy říká ‚kočičí kořen‘. Znát ho ale můžete také jako baldrián, čertikus, odolen nebo třeba valeriána.

CO SBÍRAT?

Sbírají se jen kořeny, a to už od tloušťky 3 mm. Dělá se to brzy na jaře nebo právě teď na podzim, kdy bylina nekvete a všechny důležité látky soustředí do podzemní části. Po vydolování je ale z kořenů třeba hned odstranit hlínu. Silné kusy přepulte a sušte při teplotě do 35 °C, aby zůstalo zachováno maximum účinných látek. Během sušení je kořen výrazně cítit (někomu připomíná kočičí moč), později už není pach tak silný. V uzavřené sklenici v temnu a chladu vydrží stále stejně účinný i několik let.

JAK HO ZPRACOVAT?

Čerstvý kořen kozlíku se nejčastěji maceruje v lihu nebo slivovici, ale lze si z něj připravit i zápar pro okamžité použití – do hrnku vroucí vody přidejte půl lžičky právě nadrceného kořene a nechte pod pokličkou 20 minut spařit. Pijte třikrát denně po 1,5 dl – ideálně tři dny s následující třídenní přestávkou.

Ani jiné formy kozlíku neužívejte déle než měsíc! Účinné látky jsou totiž návykové, ztrácejí účinek a při zvýšení dávky dojde snadno k předávkování. Doplňky z kozlíku lékařského jsou dostupné i v lékárnách – vyplatí se nechat si poradit s dávkováním.

Tip dědka kořenáře

Ve druhém dílu knihy Vaříme podle herbáře doporučuje bylinkář „užívat kozlík pro blaho nervů ve směsi s dalšími bylinami – meduňkou, dobromyslem, chmelem, květem černého bezu, mařinkou, andělikou, trochu i třezalkou, kokoškou, mátou a hlavně srdečníkem“.

Zdroj:
časopis Kondice 10/2020