Sušte ji rychle

Hluchavku od kopřivy odlišují drobná bílá, smetanová či fialová kvítka, která jsou z celé rostliny nejbohatší na léčivé látky. Sbírají se od konce května do konce léta. Rychle navlhnou a hnědnou, proto je potřeba sušit je rychle, ideálně v sušičce. Využít lze ale i listy a nať. A ještě že tak. Drobná jemná kvítka totiž po seschnutí váží jako peříčko a nasbírat jich dostatek pro výrobu přírodních léčiv zabere mnoho hodin. Proto se kilo sušené hluchavky prodává za tisíc korun.

TIP: Tinktura z hluchavky

Využijete ji při všech ‚ženských‘ problémech a zároveň pomůže vyřešit potíže s močením a nefunkční prostatou u mužů.

Nasbírejte asi 5 lžic květů hluchavky, musí být bílé či smetanové, ne nahnědlé. Vložte je do sklenice o objemu 0,5 litru a zalejte aspoň 40% pálenkou. Nechte louhovat na teplém místě, nejlépe na okenním parapetu z jižní strany. Denně protřepávejte. Po čtyřech týdnech zceďte, přefiltrujte a pak uchovávejte v chladu a temnu. Při potížích používejte 2× denně (ráno a večer) po 20 kapkách.

Ženská záležitost

Hluchavka patří mezi ‚ženské‘ byliny podobně jako třeba kontryhel a užívá se (většinou v podobě odvaru, čaje) na potlačení menstruačních bolestí a tlumení krvácení. Také působí blahodárně na záněty vaječníků. Do ‚ženské‘ čajové směsi, která má navíc harmonizovat menstruační cyklus, lze přisypat i trochu kontryhele, maliníku či kopřivy.

Proti kvasinkám

Hluchavkou se dá doplnit i léčba kvasinkového výtoku. V tom případě se užívá nálev pro sedací koupele. Deset patnáct rostlin natrhejte najemno, zalijte třemi litry vlažné vody a nechte macerovat přes noc. Pak krátce povařte, přelijte do lavoru, zřeďte studenou vodou na tělesnou teplotu a čtvrt hodiny v lázni poseďte. Nálev ze sebe neutírejte, zabalte se do osušky a půl hodiny odpočívejte v teple. Lázní lze léčit i hemeroidy a kožní záněty včetně ekzémů.

Pro dobrý spánek

‚Hluchá kopřiva‘ uklidňuje pocuchané nervy a zlepšuje spánek. Místo prášku na spaní zkuste pár (přesněji deset až dvacet) kapek tinktury (viz Tip bylinářky). Nebo večer popíjejte zklidňující směs z hluchavky, meduňky a dobromysli.

Hluchavka se uplatní i při léčbě potíží dýchací soustavy, jako jsou zánět průdušek a astma. Silice přítomné v bylině ředí hlen, což usnadňuje jeho vykašlávání. Proto se hluchavka často přidává do čajových směsí při nachlazení. Nálevem si můžete proplachovat i ucpaný nos.

Do salátu i nádivky

Stejně jako kopřiva najde i její ‚hluchá‘ sestra své využití v kuchyni v podobě salátů a nádivek, jejími kvítky zase můžete ozdobit domácí limonádu nebo koláč.

Zdroj:
časopis Kondice 9/2019