Je lepší používat čerstvé nebo sušené bylinky? V čem se liší?

Použít lze samozřejmě obojí. Faktem ale je, že se k léčebným účelům čerstvé bylinky dneska už téměř nepoužívají. „Je to tím, že čerstvé rostliny obsahují poměrně dost vody a snadno pak u nich může dojít k rozkladným pochodům. Tím se znehodnotí léčivé látky. Sušením se bylinky vlastně zakonzervují, takže nehrozí, že by o účinné látky přišly,“ vysvětluje farmaceutická asistentka Klára Vojkůvková.

Při jakých obtížích je nejlepší sáhnout po bylinkách?

Jsou nejlepší jako doplněk ke klasické léčbě, při mírnějších obtížích nebo jako doléčení. Osvědčené jsou třeba při léčbě nachlazení, na zklidnění žaludku, při zánětu močového měchýře nebo na zmírnění nadměrného pocení. Říká se, že na každou nemoc existuje v přírodě bylinka. Ta se ale musí umět správně určit, zpracovat, nadávkovat a v neposlední řadě i připravit. Jinak se může stát, že léčivka nejen nepomůže, ale nakonec třeba i uškodí.

V čem lidé při používání bylinek nejčastěji chybují?

Někteří mají sklon stoprocentně na bylinky spoléhat a řešit svoje obtíže jen samoléčbou. Bylinky sice umí vyřešit ledacos, vždycky je ale lepší být pod dohledem lékaře. Spousta závažnějších nemocí totiž začíná poměrně nevinně. Když se návštěvě lékaře vyhneme, hrozí, že něco zanedbáme a budeme se nakonec z onemocnění vzpamatovávat daleko hůř a déle. „Kromě toho je bylinky třeba dokonale znát, zvlášť pokud si je člověk sbírá a suší sám. Musíte si být jistí, že na ně netrpíte alergií a taky že nebudou reagovat s léky, které užíváte,“ říká Vojkůvková. Problémy může způsobit i jejich nadměrné užívání.

Hrozí nějaké komplikace při kombinování bylinek a běžných léků na tlak, cholesterol nebo deprese? A co antikoncepce?

Problém často bývá s třezalkou tečkovanou. Vyhnout by se jí rozhodně měli lidé, kteří užívají léky na epilepsii, léky potlačující imunitu, jako je třeba cyklosporin, nebo některá antidepresiva, jako je dioxin. Zvlášť u antidepresiv může třezalka zesílit jejich nežádoucí účinky. Nebezpečná je i pro pacienty, kteří berou lék proti srážení krve warfarin. A pozor, třezalka může snižovat i účinek antikoncepce! Těhotné ženy by se měly vyhnout šalvěji, která stimuluje dělohu a její stahy. Lidé, kteří mají nemocná játra nebo ledviny, by zase neměli k léčbě močových cest používat brusinky. Při žaludečních obtížích, nechutenství a překyselení žaludku je dobrý pelyněk, který se však nesmí užívat při žaludečních vředech. „U pacientů léčených pro vysoký krevní tlak nejsou vhodné čajové směsi, které obsahují ženšen nebo yerba maté. Hypotonickou a urologickou čajovou směs a kopřivu a jmelí nelze užívat při nedostatečné funkci srdce a ledvin. Diabetickou čajovou směs zase nesmějí používat pacienti léčení inzulinem,“ upozorňuje lékárnice sítě Lloyds Libuše Langerová. U všech bylinek je třeba pečlivě číst příbalový leták.

Měli bychom se před tím, než začneme bylinky užívat, poradit s lékárníkem?

„Určitě. Poradit může nejen lékárník, ale i ošetřující lékař. Působení léčivek je závislé na zdravotním stavu pacienta a také na tom, jaké léky užívá. Zohlednit se musí třeba vysoký tlak, srdeční nedostatečnost nebo těhotenství,“ vysvětluje lékárnice Langerová. Lékárník vyloučí ty bylinky, které by v kombinaci s léky nebo zdravotním stavem mohly způsobit problémy, a také doporučí vhodné dávkování.

Mohou se objevit nějaké alergické reakce?

Mohou, častým alergenem bývá heřmánek nebo pelyněk. Na druhou stranu je spousta bylin, které organismu naopak pomáhají vypořádat se s příznaky alergií. Je to kopřiva, která tlumí kýchání, nebo kozinec, který posiluje imunitní systém a užívá se jako prevence před začátkem pylové sezony.

Jak dostat z bylinek to nejlepší?


Čaj je nejjednodušší a nejrychlejší způsob, jak bylinky zpracovat. Dá se připravit z čerstvých i sušených bylinek. Jednoduše je přelijte horkou vodou, zakryjte pokličkou a nechte deset minut odpočívat. Na 100 ml vody se přitom obvykle dává jedna lžička bylinek. Bylinkové směsi by se neměly sladit.

Odvar se připravuje z tvrdých částí léčivých bylin, jako jsou kořeny, kůra, semena nebo bobule. Ty přelijte studenou vodou (cca 30 g sušených bylinek na 750 ml), kterou přiveďte k varu a pak nechte zhruba 10 minut vařit. Dalších 10 minut odvar louhujte a nakonec ho sceďte.

Výluh se dělá z bylin, které obsahují látky, které by se teplem zničily. Patří mezi ně třeba proskurník nebo kozlík. Byliny zalijte studenou vodou a nechte nejlépe přes noc louhovat (cca 25 g sušené bylinky na 500 ml). Pak sceďte a dál používejte studené.

Tinktura se vyrábí z bylinek a 60–70% alkoholu (v poměru 1 : 5). Do něho léčivky naložte a nechte v něm dva týdny louhovat. Každý den přitom směs protřepejte.