Vsaďte na mechanickou bariéru

Výskytu pylů v dýchacím ústrojí je potřeba v první řadě předcházet. K tomu stačí dodržovat několik jednoduchých pravidel. Po příchodu domů se vždy převlékněte a oblečení vyperte. Sušte jej ale uvnitř bytu, protože při venkovním sušení by se na něj pyl znovu nalepil. V rizikovém období je vhodné si také každý den mýt vlasy, i pokud se vám nemastí, protože z nich smyjete většinu pylu. Místo otevírání oken raději pusťte ventilátor anebo rekuperaci. Šikovnou mechanickou bariérou proti vniku pylových zrníček do dýchacího traktu je také pravidelné natírání okolí nosu mastným krémem. Na něm se část pylu zachytí a nedostane se dále.

Potraviny potlačující tvorbu histaminu

Histamin je sloučenina produkovaná tělem alergika jako reakce na přítomnost alergenu, tedy v tomto případě zrnek pylu. Vylučování histaminu ještě zvyšují nápoje a potraviny s vysokým obsahem alkoholu, masa, ale i sýrů a ořechů. Naopak účinně proti tvorbě histaminu působí fazole, mrkev, špenát, tučné ryby, ale i listová zelenina, bobulové ovoce anebo třeba špenát.

Co funguje na ucpaný nos?

Jestliže u vás již senná rýma postoupila na vyšší úroveň a potřebujete uvolnit ucpaný nos, pravděpodobně vám lékař nasadí speciální kapky pro potlačení tvorby histaminu. Ty můžete střídat také s kapkami obsahujícími mořskou sůl anebo minerální vodu Vincentku. Ty posílí imunitu sliznic a díky jejich používání u vás nevznikne alergie na léčivo.

Na ucpaný nos přírodní cestou

Ještě předtím než sáhnete po nosních kapkách, zkuste také některé přírodní prostředky. Na ucpaný nos skvěle funguje eukalyptový anebo tea tree olej. Stačí nakapat 5 kapek do malého hrnce s cca 300 ml horké vody a zakrýt si hlavu ručníkem. Inhalujte alespoň čtvrt hodiny. Pro uvolnění ucpaného nosu je možné také sníst opravdu ostré jídlo. Jednat se může například o kousek chilli papričky, zázvoru anebo třeba wasabi.

Velmi efektivní přírodní pomocí na ucpaný nos je cibule. Jednoduše ji oloupejte, nakrájejte na malé kousky a dejte si před sebe například při sledování televize. Nadechováním silice z cibule budete dezinfikovat nosní sliznici a zároveň nos velmi dobře pročistíte. Na ucpaný nos funguje také teplý obklad. Žínka namočená do horké vody a přiložená na obličej způsobí, že po několika minutách se vám rýma spolehlivé spustí. Dezinfekčně působí například skořice anebo hřebíček. Použít můžete také citronovou šťávu.

Na rýmu s rýmovníkem

Někteří z nás se možná již setkali s rostlinou zvanou rýmovník (plectranthus amboinicus). Tuto léčivku lze pěstovat jako pokojovku. Její listy obsahují silice, které pomáhají uvolňovat ucpaný nos. Z rýmovníku si můžete připravit například domácí repelent, čaj anebo jeho listy usušit a použít jako koření na maso a do pomazánek. Proti ucpanému nosu si připravte čaj z rýmovníku. Do hrnku vložte 3 středně velké lístky rýmovníku a přelijte převařenou, ale ne vroucí vodou. Dosladit můžete případně medem. Čaj pijte pokud možno teplý. Vzhledem k vysokému obsahu vitaminů A, C a E v rýmovníku vám pomůže nejen uvolnit ucpaný nos, ale také zvýšit imunitu.

Zdroje:
Treben, Maria: Léčivé bylinky z boží lékárny, přeložil Jan Ciosk, Olomouc: Fontána, 2021, ISBN 978-80-7651-041-8.