Únik moči sužuje až 40 procent ženské populace. Převážně jde o ženy při nebo po menopauzy, ale nevyhýbá se ani těm mladším, zejména po porodu. Nejčastěji se setkáváme se stresovou inkontinencí, která je způsobena oslabením svalů pánevního dna. Přestože jde o choulostivý problém, pokud se únik moči objeví, je na místě vyhledat lékaře, který doporučí vhodnou léčbu. Ženy často samy řeší únik moči používáním absorpčních vložek a problém považují za víceméně vyřešený. Inkontinence nicméně může být i předzvěstí závažnějšího onemocnění.

Zapojte HSS

Hlavní roli v boji s inkontinencí hrají svaly pánevního dna. Pokud se je naučíte cíleně posilovat, získáte rovnou několik benefitů. Nezáleží přitom, jestli se vás choulostivý problém týká nebo ne, jejich posílením úniku moči předcházíte, ale i ho můžete následně eliminovat.

Svaly pánevního dna nejen, že zabraňují inkontinenci, zároveň představují oporu pro vnitřní orgány a mají vliv na náš pohybový aparát. Jejich posílením dosáhneme odstranění problémů s páteří.

Vhodné jsou sporty podporující držení těla a s důrazem na zapojení svalů hlubokého stabilizačního systému. Na svaly pánevního dna se zaměřuje pilates, jóga, dobré je zařadit lehké cvičení na velkých míčích. Horší zpráva je, že takové cvičení ještě samo o sobě nestačí. Není to, jako když si vezmete činku, začnete ji zvedat a patřičné svaly se automaticky zapojí. Na posilování svalů pánevního dna je nutné se zaměřit a soustředit, vytvořit si určitou představu.

„Často svým klientkám říkám, že je dobré si představovat, jako když do sebe vtahují chlapa, snaží se ho obejmout. Nebo vtahování tamponu, zapínání zipu u těsných džínů, jízda výtahem. Vizualizací je více,“ popisuje Tereza Semrádová, odbornice na pohyb ze Studia Fascinace s tím, že naučit se aktivně zapojovat svaly pánevního dna chce trpělivost a čas.

Stále zapojené svaly ochabnou

Obecně tak doporučuje klidnější formy cvičení, kde má žena skutečně prostor na soustředění. „U rychlých forem cvičení a posilování je spousta jiných aspektů, které si člověk musí hlídat, dělá víc věcí najednou, a přidat k tomu ještě cílenou aktivaci pánevního dna bývá pro většinu žen náročné,“ dodává Semrádová.

Cílem těchto cviků je získat pánevní dno posílené, nikoliv přeposílené a unavené. Jeho svaly jsou vlastně zapojeny pořád, jinak by nám moč unikala skutečně samovolně, ale je potřeba se posunout do té fáze, aby se zpevnily například také při kýchnutí, kdy právě mohou mít některé ženy s inkontinencí problémy.

Únik moči u mladých žen nelze přičítat jen nevhodné volbě sportu, většinou jde o souhru více faktorů, ovšem některé druhy pohybu k němu mohou přispívat. Řeč je o zvedání těžkých předmětů, různé poskoky, tedy třeba aerobik a trampolínky, ale i běh.

„Pokud žena hodně běhá nebo se věnuje cvičení, kde se hodně hopsá, pánevní dno se unavuje tím, že je nadměrně zapojené a stále aktivní a pak může ochabnout. Je to podobné jako u sportovce, který si poraní přepnutý sval. Pokud je toho na svaly pánevního dna přespříliš, unaví se, vzdají další spolupráci a pak může docházet právě k úniku moči,“ vysvětluje Tereza Semrádová. Jedním dechem však dodává, že aby byl pohyb skutečně na škodu, musí jít o nepřiměřeně velkou zátěž. „Pokud půjdete jednou dvakrát týdně na hodinku aerobiku, neublíží vám to. Pokud ovšem poběžíte maraton, pak se můžu pánevní dno unavit,“ dodává.

Neznamená to ovšem, že se musíte svého oblíbeného pohybu vzdát. Stačí se k tomu věnovat dostatečné kompenzaci, jakou je právě cílené posilování svalů pánevního dna.

Zdroj: Kondice, Studio Fascinace