1. Lepší respirátory než látkové roušky

Látkové roušky jsme nosili na jaře proto, že jiné zkrátka nebyly. Šlo o nouzové řešení. Pokud tedy můžete, noste nyní místo bavlněných roušek ty jednorázové, nebo rovnou FFP2 respirátory (bez ventilu). Líp vás ochrání, a kromě toho se v nich i o poznání líp dýchá. Dostupné a české respirátory jsou například Good Mask, jeden kus se dá koupit za pár desítek korun.

Pakliže tu jednorázovost kvůli ekologii neuznáváte, tak si můžete pořídit například nanovlákenný nákrčník. Třeba Respilon. Dýchá se v něm sice o něco hůř, ale díky speciálnímu materiálu viry nepropustí. A dá se prát v ruce a používat opakovaně.

Pokud se vám ve výše zmíněných respirátorech a rouškách mlží brýle, poohlédněte se po profesionální polomasce s filtry. Maska dokonale těsní a brýle se nemlží. A účinnost filtrů je dokonce vyšší než FFP3. Širokou nabídku rozměrů (a barev) pružně vyvinula například plzeňská firma WPA, která své masky dodává i zdravotníkům, policistům a hasičům. Věřte, že na jaře by se vám možná kvůli polomasce někdo smál, ale teď už je situace výrazně odlišná.

2. Berte vitamín D. A další

Ideálně ve formě kapslí s olejem. Vitamín D je totiž rozpustný v tucích, takže olejový nosič je potřeba pro správnou vstřebatelnost. Prokázalo se, že vitamín D hraje v boji organismu s koronavirem velmi důležitou roli. Je možné, že vaše tělo má vitamínu D dostatek, ale v našich zeměpisných šířkách, při našem způsobu života a v tomto ročním období je bohužel běžný spíš pravý opak. Kolik vitamínu D brát? Minimální denní dávka je 800 IU, ale to platí pro letní měsíce. Od poloviny září do dubna bychom měli přijímat alespoň 2000 IU denně. Tolik obsahuje například Vigantolvit. Kdybyste omylem koupili nebo měli doma kapsle bez tuku, nevadí, strčte si s nimi do úst třeba lžíci olivového oleje. Z dalších důležitých vitamínů a minerálů dbejte zejména na přísun vitamínu C a zinku.

3. Pečujte o nosní sliznici a krk

Pokud doma nemáte, pořiďte si sprej do nosu. Ale pozor, je potřeba takový, který nevyvolává závislost. Jak ho poznáte? Nesmí obsahovat sympatomimetika – látky, jež snižují otok nosní sliznice. Takový sprej je dobrý sluha, ale zlý pán, nos si na něj rád zvykne a po nějaké době byste se spreje jen těžko zbavovali. Teď potřebujete sprej s mořskou vodou, vincentkový nebo bylinkový. Aplikujte ho aspoň ráno a večer. Vhodný je i výplach nosu. V čím lepším stavu budete mít nosní sliznici, tím hůř se přes ni viru poleze dál do těla.

Jakmile přijdete domů z práce nebo z nákupu, vykloktejte si krk ústní vodou. Jakou, to je vcelku jedno, ukázalo se, že na koronavirus všechny fungují podobně. Dezinfikují krk a pokud jste si v něm zvenku něco přinesli, tak to dokážou „spláchnout“ a zneškodnit.

4. Co nejvíc větrejte

Na letošní zimu si pořiďte o dvě tři odpařovací nádoby na topení víc. Viru se totiž zamlouvá suchý vzduch, takže je potřeba zvýšit doma vlhkost.

5. Bez dotyku

Tlačítek ve výtahu, na semaforech a na platebních terminálech se nedotýkejte holým prstem. Nenosíte-li rukavice, použijte propisku nebo třeba klíč od dveří. A když jsem u těch dveří ─ ty otvírejte nohou, kliky stlačujte loktem, v nejhorším případě přes rukáv. Některé dveře jsou oříšek, takže je vhodné mít u sebe vždy pohotovostní pár jednorázových rukavic.

6. Kapesní dezinfekce

V kapse či kabelce noste neustále sprej, roztok nebo gel s obsahem minimálně 60 % ethanolu. Pokud jste se byli nuceni dotknout něčeho, na co sahali i jiní lidé, použijte ho k dezinfekci rukou.

Závěrem: Pokud někam nemusíte, nechoďte. Nepracujete-li z domu, tak aspoň v případě, že přijede příliš zaplněná tramvaj, ve které není možné dodržet aspoň metrový odstup, ideálně víc, počkejte na další. Poslouchejte svoje instinkty. K hrdinství budete mít ještě spoustu jiných příležitostí, tohle není ta správná.

Nic z výše zmíněného bohužel nezaručí, že covid-19 nechytnete. Ale může to snížit virovou nálož, kterou dostanete. A oddálit nákazu tak, aby personál v nemocnicích nekolaboval vyčerpáním.

O logice nařízení vlády si můžete myslet cokoli, to je dovoleno. Ale respektujte je – neděláte to kvůli představitelům státu, ale kvůli příbuzným, přátelům, sousedům i úplně neznámým lidem, kteří potřebují a budou potřebovat lůžko v nemocnici. A kvůli lékařům a sestrám, kteří se tam o ně starají a s vypětím sil budou starat.