A co musím udělat, aby pro mě pobyt pod hladinou znamenal splněný sen, a nikoli noční můru?

Milovala všechny adrenalinové disciplíny, a tak mě vlastně ani nepřekvapilo, že se moje kamarádka chystala na potápěčský kurz. Přesto dodávala: „Jdu do toho s respektem. Vody se totiž bojím a nikdy jsem ani nešnorchlovala.“ Možná to tak nevypadá, ale takový přístup není zcela od věci. „Bez úcty k vodě a vědomí, co všechno umí, to nejde. Příliš pýchy utopí i žraloka,“ vysvětloval mi kamarád, který se potápí už téměř deset let. Co na tom oba láká, přemýšlela jsem? O potápění jsem se chtěla dozvědět co nejvíc.

ŽÁDNÉ PŘÍRUČKY PRO SAMOUKY

V zásadě platí, že potápění není jogging – tedy nenaučíte se ho sami. Adepti potřebují projít kurzem, kde je povedou odborníci na slovo vzatí. Pod vodou totiž může jít o život. „Pro úplného začátečníka je určen kurz OWD, tedy Open Water Diver,“ nabízí instruktor tohoto sportu Jiří Hübner z JV Diving Team. Může ho absolvovat zdravý člověk starší patnácti let. Není se třeba obávat ani své výkonnosti – na tento obor stačí i průměrný plavec, kterému nedělá problém uplavat minimálně sto metrů, což není zase tolik.

DRAHÝ SPORT? KURZOVNÉ I VÝBAVA

Styl si každý natrénuje rychle, pod vodou navíc neplavete žádný typický kraul nebo prsa. „U rekreačního potápění vychází tempo ploutvemi z kraulového kopu, rukama se neplave. U následných kurzů se pak učí speciální technika žabího kopu,“ vysvětluje Hübner.

Kurz nepatří k nejlevnějším, pro představu za něj zaplatíte u JV Diving Teamu 7500 korun. Skládá se vždy z teoretické části, v níž vás slovně připraví na vše, co se může stát, vysvětlí techniky dýchání i fyzikální zákonitosti, které pod vodou vládnou. „To bylo nejtěžší. Ve fyzice nejsem dobrá a je nutné pochopit třeba řízení vztlaku. Naštěstí byl náš školitel trpělivý a všechno skutečně polopatě vysvětloval,“ popisuje kamarádka Jana.

Následně se potápíte s instruktorem v bazénu a pak vyrazíte na otevřenou vodu, v Česku nejčastěji do nějakého lomu.

Kurz trvá kolem dvou měsíců.

Váháte, zda obětovat tolik času a peněz?

Můžete okusit svět pod hladinou jen na chvíli, takzvaný intraponor. „Probíhá zhruba dvacet minut. Nováček se ponoří za dohledu instruktora a prostě si to vyzkouší tak nějak nanečisto,“ přibližuje potápěč Vojta Rett, který sám nezačínal jinak. A dneska už s klidem a nadšením proplavává podmořské jeskyně, kam se ne každý odváží.

Samozřejmě, že existuje možnost využít nabídky přímo v místě dovolené, ať už na intraponor, nebo na samotný kurz. Jenže ten bývá nahonem, klient nestačí většinou zákonitosti mořského světa ani pochopit, natož si je pořádně zažít. Posléze nebude vědět, jak se v situaci, která může být nebezpečná anebo alespoň nečekaná, zachovat a to zavání velkými problémy. To, že v Česku nemáme oceán, není handicap. „Obecně platí, že kdo se naučí potápět v českých podmínkách, nemá opravdu v moři problém,“ tvrdí Hübner.

Nejvíc se lidi bojí toho, že pusou nebudou zvládat dobře dýchat a použijí nos, což je pod vodou nanic. Zbytečně.

„Nos je zacpaný. Je to prostě přirozená změna,“ usmívá se Vojta Rett. Trénovat to můžete klidně ve vaně. A trénujte i fyzičku: kvůli různým vztlakům (ale i třeba přenášení lahví nebo nasazování zátěže kolem pasu) je potápění fyzicky docela náročné. I po kurzu se navíc musí člověk potápět zas a znova, protože opakování je matkou nejen moudrosti, ale i praktického umu. Trénovat můžete postupně na rozšíření dalších licencí. „Kompletní výstroj včetně naplněné lahve se dá půjčit za pětistovku na den,“ upřesňuje instruktor z JV Diving Teamu, takže si nemusíte nic kupovat. Pak můžete začít třeba investicí do vlastního neoprenu a brýlí.

PANICKÝ STRACH JAKO STOPKA

Vzhůru dolů, říkají potápěči před skokem do hlubiny. Trénovat budete nejen skok, kdy natáhnete jednu nohu vpřed a vrhnete se dolů, ale i po zádech. Děsí vás skoky do vody? Nebo se ještě hůř bojíte vody a doufáte, že to potápěním překonáte? „Pokud má někdo panický strach z vody, tedy nepotopí hlavu ani ve vaně, měl by opravdu zvážit, zda se nevěnovat jinému koníčku,“ říká instruktor Hübner z JV Diving Team a přidává i důvod: „I když takový člověk strach překoná, může případná panika pod vodou vést k vážným nehodám.“ A to nikdo nechce.

ZÁKLADNÍ PRAVIDLA

  • Nepodceňujte zdravotní rizika
  • Pokud se rozhodnete potápět, instruktor se vás pečlivě vyptá na váš zdravotní stav. Buďte upřímní a nic nezamlčte.
  • „Někdy je jen potřeba zajít si k lékaři a nechat se vyšetřit.
  • Sleduje se hlavně vysoký krevní tlak, srdeční vady, chronické onemocnění dutin a podobně,“ vypočítává Jiří Hübner z JV Diving Teamu. Jedním z důvodů bránícím potápění je také těhotenství.
  • Základní kurz vás opravňuje k ponoru do hloubky 18 metrů, společně s alespoň stejně kvalifi kovaným potápěčem.
  • Pro větší hloubku musíte na další kurzy.

Zdroj:
časopis Kondice 7/2017