Myslela jsem si, že elektrokolo je dobré tak leda pro moji mámu, když si ho ale chtěla koupit, raději jsem jí ho rozmluvila, ať šlape do pedálů sama. Dlouho jsem také nechápala, k čemu by mi bylo a proč ho mít.

Až jsem vyrazila do Alp a tam mi to došlo: na celodenní výlety a poznávaní nových míst.

– Protože na elektrokole vyjedete do míst, kde byste se na klasickém kole trápili a většina lidí by to vzdala.

– Protože si můžete naplánovat cyklovýlet, během kterého prozkoumáte náhorní planinu v Dolomitech o velikosti 8000 fotbalových hřišť za jeden den.

– Protože i elektrokolo vám dá zabrat a je vhodným doplňkem k hubnutí.

Elektrokolo se také může stát výborným společníkem pro ženy cyklistky či seniory. Pokud jsou zvyklí jezdit a nezačínají od nuly, mohou zase dostat vítr do vlasů a vypravit se do míst, která by jim už na kole zůstala zapovězena.

Velkou skupinu zájemců o kola s motorkem tvoří i manželské páry: buď si e-kola pořídí oba, nebo ho manžel koupí ženě, aby mohli jezdit spolu. „U nás to bylo naopak. Manželka byla vždy aktivnější, já línější, proto jsem si elektrokolo nechal nadělit k padesátinám,“ říká čerstvý padesátník Honza. Nyní si na výlety troufne i s kamarády, náruživými cyklisty, kteří polykají desítky kilometrů denně v kopcovitém terénu.

Čtyřicetiletý Petr je aktivní sportovec – cyklista, kiter, v zimě lyžuje a chodí na skialpy. Letos investoval i do dobrého elektrokola. Těší se na dlouhé stokilometrové výlety, které ho fyzicky nezničí, a pozná nová místa.

„Mezi našimi klienty jsou i manažeři, kteří nemají čas trénovat, kolu by se chtěli věnovat a třeba vyrážet s partou kamarádů – silničních cyklistů,“ dodává Jiří Vent z pražského obchodu Bike Gallery.

Na nákup si nachystejte desítky tisíc korun. Na horách i ve městech ovšem přibývá půjčoven, kde si můžete vyzkoušet, zda je tento sport i pro vás (v Alpách za pronájem zaplatíte 50 eur na den, v Čechách ceny začínají na 300 Kč, počítejte ale spíše se 700 Kč/den).

Na eletrokole se tolik nezpotíte jako na klasickém kole, proto je vhodné i na podzimní tréninky, kdy většina cyklistů kolo odkládá k zimnímu spánku.

Zdroj: časopis Kondice, www.bikegallery.cz