V nejčistší a nejúčinnější formě najdeme tento pigment v řase, která ho vypouští, když je ve stresu. Astaxanthin řasy chrání před negativními vlivy vnějšího prostředí a díky tomu jim umožňuje žít více než 40 let bez potravy a to klidně v nepříznivých podmínkách.

Účinky astaxanthinu na lidské zdraví

Astaxanthin je jedním z nejsilnějších antioxidantů. Pro zdraví člověka je důležitá rovnováha mezi volnými radikály a antioxidanty v těle. V dnešní době kvůli zvýšenému stresu a dalším faktorům spousta lidí trpí na nedostatek antioxidantů, což může urychlovat stárnutí, ale také chronická onemocnění. Proto je důležité tělu dodávat také antioxidanty a udržovat tak tělo zdravé, správně fungující a v lepší kondici. Mezi silné antioxidanty se řadí například zelený čaj, avšak astaxanthin je až 550krát účinnější.

Doplňky stravy obsahující astaxanthin mohou také zlepšovat stav očí a zraku. Astaxanthin zlepšuje průtok krve do sítnice, ale také snižuje zánět v očích a může pomoci i s degenerací způsobenou věkem nebo únavou.

Tento doplněk stravy zlepšuji i zdraví mozku, neboť prokázal neuroprotektivní vlastnosti, které mohou předcházet poklesu kognitivních funkcí. Jedná se především o předcházení poklesu kognitivních funkcí způsobené věkem a stárnutím.

Tyto vlastnosti má také díky vysokému obsahu antioxidantů a jejich kvalitě.

Mezi další přínosy patří, že zlepšuje stav pokožky, chrání mitochondrie a snižuje zánětlivost.

Kde astaxanthin najít nebo sehnat?

Najdeme ho jako doplněk stravy a suplement v kapslích. Doporučená denní dávka činí 2 až 30 mg, ale nemusíte se bát, u tohoto doplňku stravy nehrozí předávkování.

Zdroj:
https://www.brainmarket.cz/nase-novinky/astaxanthin-ucinna-vyziva-pro-oci-a-mozek/