Když s ním Julie začala chodit, všechny kamarádky jí ho záviděly. Zní to jak ze špatného románu, ale vážně to tak bylo. Zahrnoval ji komplimenty, nosil květiny, kupoval oblečení a ještě jí ho ochotně vybíral. Neustále se ji snažil chránit, hlídal, zda dost jí, pije, zda se dobře obléká. Doporučoval, co má číst, na jaké seriály se dívat, rozmlouval jí kamarádky, které pro ni podle něj nebyly dost dobré. Když otěhotněla, chtěl, aby přestala chodit do práce.

Než se tohle vyřešilo, Julie potratila a pak se s Janem rozešla. Byla sice nešťastná, ale zároveň pocítila velkou úlevu.

A najednou jste v pasti

Napadlo by vás, že jednou z prvních zbraní manipulátora, kterými vás začíná dostávat do své moci, je úslužnost a soucit? Může to být partner, kterého ženě všechny kamarádky závidí, protože nejenže jí nosí květiny, ale ještě za ni všechno zařizuje a plánuje. Aby se nemusela namáhat? Omyl. Dělá to proto, aby měl vše pod kontrolou – díky tomu si je vztahem jistější.

Na to, že manipulace začíná hodně nenápadně, ve své knize Láska a manipulace, kterou v češtině vydal v roce 2009 Portál, upozorňuje francouzská psycholožka Isabelle Nazare-Aga. A k tomu přidává další varování – během doby, což mohou být měsíce stejně jako roky, se tahle úslužnost mění v další fázi manipulativního chování, kterou je stále častější přehrávání zodpovědnosti na druhého. Tedy na vás, pokud je váš partner manipulátorem. Jeho cílem je, abyste se cítila vinna za věci, za které přitom vůbec nemůžete.

Začíná to nenápadně, projevy manipulace jsou skoro nepostřehnutelné. Pomalu se kolem člověka ovíjejí a on si to ani neuvědomuje. A najednou v tom jedete, chycená tak, že se ani pořádně nemůžete nadechnout. Zkuste manipulátory poznat podle následujícího patera.

1. Za všechno můžete vy

Cítíte se vinna za to, co jste udělala, i za to, co jste neudělala? Manipulace tak vždycky začíná. Poslechněte si následující větu: „Díky za večeři. Byla fajn. Nebylo to sice to, co jsem očekával, myslel jsem na něco jiného, ale hlavně že jsi spokojená a já tě mám rád.“ Dokážete to přečíst správně? To není: „Mám tě rád takovou, jaká jsi,“ ale: „Zasloužil bych si něco lepšího, ale jsem tak dokonalý, že ti dávám šanci, jen se trochu polepši, prosím.“ Tohle není fér a rozhodně jde o divnou psychohru. Nepřistupujte na ni.

2. Přenáší na vás svou nejistotu

„Nechci, abys chodila na oběd s kolegy z práce. Moje předchozí partnerka mě podvedla, tak jistě chápeš, že se bojím, aby se to neopakovalo.“

To zní logicky a upřímně, kdo by se nebál? Ale je to on, kdo se s tím musí vyrovnat. Ne vy. Za tím vším se skrývá jen snaha kontrolovat a řídit všechno, co děláte. Pokud to přesáhne nějakou hranici, například ztropí žárlivou scénu kvůli tomu, že chcete jet na víkend ke kamarádce, zpravidla se omluví tak, že se bál, že už vám na něm tolik nezáleží. Vypadá to jako strach milující osoby. Ale ve skutečnosti jste to najednou zase vy, kdo má brouka v hlavě a pocit viny z toho, že si dovolil mít také vlastní život.

3. Pochybujete o sobě, pořád

Manipulátoři neustále poukazují na to, co byste mohla dělat lépe a jak vám rádi a ochotně pomohou. Nebo alespoň vysvětlí, jak by to mělo být. A důsledek? Začínáte pochybovat sama o sobě. A věříte, že je to on, kdo má na mysli vaše dobro. A jak je skvělé, že ho máte, protože kdo jiný by s vámi, s takovým trdlem, mohl vydržet, že?

Tihle lidé ale mají na zřeteli jen své dobro. Jakmile vás dostanou do této situace, pak jim nic nebrání v tom, uskutečnit svou manipulaci naplno. Budete dělat přesně to, co chtějí oni, protože se vždycky budete předem ptát a ujišťovat, jestli je to tak správně. Ne! Věřit ostatním víc než sobě není nikdy správně.

4. Cítíte odpovědnost za jeho emoce

A nakonec to dopadne tak, že jakákoli jeho negativní emoce vás rozhodí. Je smutný? No tak jste udělala asi něco, co ho rozesmutnilo. Je naštvaný? Podívejte se do svého svědomí, opravdu jste udělala všechno tak, jak jste měla? Není náhodou nějaká židle pootočena tak, jak to partner nemá rád? Pořád si myslíte, že dýňová polévka pro děti je dobrý nápad, ačkoli si on myslí opak? A zase jste hovořila se svou matkou hodinu? Zkuste se zamyslet nad tím, jestli i on se tak stará o to, co vy máte ráda, jestli on vás něčím neštve, jestli vám neubližuje a podobně. V tuhle chvíli to asi nebude vyrovnané.

5. Chcete to, co on

Ve finále se ani nestihnete přistihnout, jak dlouhý čas už si vlastně přejete jen to, co chce on. Vaše myšlenky se točí jen kolem toho, jak to udělat nejlépe podle něj, aby byl spokojen, aby nebyl naštvaný, a ještě u toho cítíte vděk, že je s vámi tak trpělivý. Není normální rezignovat na všechny své nápady nebo touhy jen kvůli tomu, že se to partnerovi nelíbí. Přemýšlíte často, co raději nedělat, aby se váš partner nerozčílil nebo vám to nevyčetl? Vzdáváte některé své plány nebo nápady jen kvůli tomu, že jemu by se určitě nelíbily? Pak je možná čas se nad vaším vztahem právě teď zamyslet.