Ačkoli je okolí často považuje za sebestředné nymfomanky, pravdou podle psychologů je, že nezdravé bývají spíše svazky mladic se zkušenými kmety. Zralou ženu s mladíkem často svede dohromady prostě jen obyčejná láska. „Vztah s o 22 let mladším klukem byl pěkná dřina, rozhodně ne jen nějaké užívání si se zajíčkem. Ale oběma nám to zachránilo život,“ začíná svůj příběh dnes padesátiletá Monika. Tehdy jí bylo 38, žila v rozpadajícím se manželství s mužem, kterého si sice velmi vážila, ale byla pro něj vždy až na druhém místě po lahvi alkoholu. Když se brali, bylo Monice 31, její manžel byl o 16 let starší. Přáli si založit rodinu, ale alkohol postupně ovládl i jejich milostný život.

Že bude muset odejít, pochopila, když jí manžel navrhnul, aby šla raději na umělé oplodnění nebo si miminko pořídila s nějakým milencem. Alkoholu se vzdát nehodlal. „Tehdy jsem byla taková tlustá, životem unavená paní. Když se o mě začal zajímat Nik, byla to obrovská vzpruha. Spadlo ze mě 10 kilo, vrátila se kondice a s ní i chuť do života,“ vypráví Monika. Jejich vztahu pomohl omyl – Nik vypadal starší, Monika zase o 10 let mladší. Že je mezi nimi 22 let, vyplynulo, až když se do sebe zahleděli a porozuměli si.

Zatímco mezi ženami, které upřednostňují starší muže, se často opakuje příběh nefunkčního vztahu s otcem, kterého si hledají v životním partnerovi, dámy s mladšími partnery podobný společný příběh nemají. „Je to spíš naopak – programově si starší partnerky vybírají muži. Souvisí to s respektem k jejich zralejšímu mentálnímu věku a životním zkušenostem, ale i s nadhledem, leckdy i sociálním statusem. Vrstevnice pro takového muže nemůže být rovnocenným partnerem, chybí jí právě ony zkušenosti,“ vysvětluje psychoterapeutka Jitka Douchová, která se věnuje párové i rodinné terapii.

Ačkoli lidé nesouhlas se vztahy ‚mladší muž – starší žena‘ zdůvodňují fyzickým stárnutím těla, kvůli kterému muž ženu jistě opustí, jsou zkušenější partnerky pro některé muže velmi atraktivní. „Důležitá je zralejší ženská sexualita, s vyzrálou duší jde navíc ruku v ruce i ženská krása, která je zřetelná v osobních rysech. Starší ženy s vlastní sebedůvěrou mají vkus, umějí o sebe pečovat, to je další rys jejich atraktivity. Úspěšná starší žena má přirozený respekt ve svém okolí, který muži imponuje a přitahuje ho,“ rozklíčovává kouzlo přibývajících vrásek terapeutka.

Nejsem na mladíčky, ale…

Problém s věkem ženy obvykle nemá její mladší partner, ale častěji žena sama nebo okolí. Podle Jitky Douchové se ve vztahu mohou partneři cítit špatně, když se na něj začnou dívat očima nesouhlasícího okolí.

„Můj vztah s Nikem mě naučil nesoudit. Mívala jsem někdy divný pocit, když jsme se k sobě přivinuli v metru. Říkala jsem si, co si o nás myslí ti kolem. Matka a syn? Bláznivá stará ženská? Když jsem dříve viděla mladou holku se starším mužem, napadlo mě, že to musí být zlatokopka. Ale najednou jsem věděla, že já sama jsem ve vztahu, který není běžný, a přece je to opravdová láska. A naučila jsem se takhle kvapně nesoudit ani ostatní,“ prozrazuje Monika, co všechno jí vztah s mladším mužem dal. Sama na tvrdé soudy okolí příliš nenarážela – celý život se totiž pohybuje mezi umělci, kde se podle ní na spoustu věcí pohlíží tolerantněji.

Jediný, kdo se s jejich vztahem nechtěl vůbec smířit, byl Nikův otec. „Brali jsme to svým způsobem ‚vážně‘, seznámili jsme dokonce rodiče. Ti moji měli Nika velmi rádi. Říkali mi, ať je raději nezasvěcuji do detailů, jak to mezi námi je, ale líbil se jim. S Nikovým otcem jsem se znala už z dřívějška, znal mého muže, bylo pro mě těžké se před ním nějak obhájit. Byl rozezlen a bral mě jako ženu, která ulovila zajíčka. Marně jsem vysvětlovala, že mě zajíčci vůbec nezajímají. Jen ten jeden – jeho syn. Zato jeho máma vše pochopila, jen mě upozorňovala, ať se toho vztahu v pravý čas a pro Nikovo dobro vzdám… A to jsem udělala,“ vzpomíná Monika.

Vztah plný dřiny

Proč si společnost často myslí, že vztah s mladším mužem navážou sebestředné nymfomanky, zatímco seriózní ženy se drží svých vrstevníků? „Ono to může vypadat, že si žena užívá mladého kluka, ale ve skutečnosti to bylo období, kdy jsem spala jen na zádech, abych si neotlačila obličej a on se mě ráno nelekl,“ směje se Monika. „Jednou, když jsme vytvářeli animovaný film, nakláněla jsem se nad osvětlenou plochou, a jak mě světlo ozařovalo zespodu, řekl jen: ‚Jejda, ty opravdu vypadáš staře!‘ To jsem se lekla i já! Damoklův meč dočasnosti vztahu, který nade mnou visel, zároveň způsobil to, že jsem žila šťastně každý den, který nám byl dán. Ale vypadat stále svěže bylo mírně vysilující a hlavně jsem si uvědomovala, že se tím nemohu do budoucna stále zabývat.“

Když pár svůj vztah po dvou letech ukončil a Monika se později seznámila se svým současným, o šest let starším mužem, byla to v tomhle ohledu úleva. „Konec mého vztahu s Nikem byl ale nesmírně těžký. Pořád jsme se měli rádi, rozuměli jsme si, pomáhali si, měli jsme spoustu příjemných vzpomínek, chemie fungovala… jen čas se nedal zastavit. On musel poznávat svět a já už tohle všechno měla za sebou. Nesměla jsem ho brzdit…“ uzavírá příběh své osudové lásky Monika. „Ostatně dodnes jsme dobrými přáteli a máme také svou partu kamarádů, se kterými se stále stýkáme. Dnes už se svými novými životními partnery.“ Mimochodem ani Monika, ani Nik už nikdy podobný věkový experiment neabsolvovali.

Psycholožka Jitka Douchová připomíná, že při souzení věkově nevyrovnaných párů máme tendenci zapomínat na lásku: „Považuji za důležité upozornit na existenci osudové lásky, magické přitažlivosti, nemizející vzájemné kompatibilní sexuální energie. Pokud se někomu podaří potkat protějšek, s nímž může toto prožívat, a je to vzájemné, je otázka věku irelevantní.“ Ve své praxi sice potkává věkově nevyrovnané páry v krizi, ale ta prý s věkem souvisí jen vzácně. Rok narození postupně ve vztahu odsouvají do pozadí společné zážitky, rodina nebo cokoli, co partneři společně vybudovali. Po letech se nad tím nepozastavuje už ani okolí.

Věk je jen číslo

Čtyřiatřicetiletý programátor Tomáš poznal svou životní partnerku v práci. „Jak to u žen bývá, okolo přesného věku byla taková nejasná mlha. Věděl jsem, že je starší, ale ne přesně o kolik let. Vypadá mladší než většina žen jejího věku, a já se zase snažím vypadat starší. Věkový rozdíl mezi námi málokdo pozná. A ti, kdo vědí, o kolik let jsme od sebe, to nijak zvlášť nekomentovali,“ přemýšlí dnes už dvojnásobný otec, který osmiletý rozdíl ani nevnímá.

„Věk určitě řeší Jana, hlavně kolem svých narozenin. Rozdíl mezi námi je znát třeba druhý den po společenské akci, ale jinak je to jen číslo v občanském průkazu. Ona se vždycky cítila mladší a já zas vždycky starší. Takže v hlavě jsme na tom stejně,“ uzavírá Tomáš. Také v otázce dětí to prý byl on, kdo téma nadhodil. Jeho partnerka si nepřipadala ještě připravená a rozhodnutí ráda nechala na něm.

Podle Jitky Douchové ve vztahu s mladším mužem ženy skutečně mládnou nebo alespoň dokážou zastavit čas. „Žena žijící ve vztahu s mladším partnerem toho získává poměrně dost. Je více udržován ‚mladý‘ a dynamický, aktivní životní styl, s nímž drží krok, a vlastně se tak zpomaluje její stárnutí. Cítí větší potřebu se stále udržovat, bývá akčnější, je to tak pro ni přirozené. Nemusí bojovat s přibývajícím věkem muže a s tím spojenou pasivitou a leností. Neméně podstatná je přetrvávající sexuální energie mezi partnery. V určité životní fázi se toto soužití stává motorem k aktivitě,“ shrnuje svoje poznatky z praxe psycholožka.

A Tomáš přidává ještě jeden bonus: Jelikož se ženy průměrně dožívají vyššího věku než muži, je partnerství s mladším mužem svým způsobem zárukou, že jeden bez druhého nebudou na stará kolena dlouho. ■

Slavné ženy a jejich ‚zajíčci‘

Při pročítání bulváru rychle dojdete k závěru, že si hollywoodské krasavice ani naše národní poklady s věkem partnerů hlavu nelámou. Že je Vojta Dyk o sedm let mladší než jeho žena Táňa? V porovnání s jinými slavnými ženami je to jen kosmetický rozdíl. S výrazně mladšími partnery to klape zejména zpěvačkám. V našich končinách tvoří skálopevný svazek Hana Zagorová a Štefan Margita, který je o 10 let mladší, nebo Helena Vondráčková s Martinem Michalem (mezi nimi je 13 let). Lucie Bílá riskla rovnou 17 let. Ze zahraničních hvězd má nejvíce ‚zajíčků‘ na kontě Madonna. Té se dokonce povedlo oslnit mladíka, jehož matka byla o 14 let mladší než slavná diva. Mladší partnery mají i Tina Turner (rozdíl 16 let), Shakira (rozdíl 10 let) nebo Jennifer Lopez (rozdíl 6, s předchozím partnerem 18 let).