Existuje spousta relaxačních technik, které se zaměřují právě na dýchání, namátkou jmenujme třeba jógu nebo meditaci. Ze všeho nejdříve je však dobré zaměřit se na to, jak se vůbec staráte o zdraví svého těla a plic. Patří sem následující:

  • Nekuřte.
  • Vyhněte se špatnému vzduchu venku i v místnostech.
  • Předcházejte infekcím mytím rukou mýdlem a vodou.
  • Vyhněte se davům během chřipkové sezony.
  • Pravidelně se hýbejte, udržujete tak svoje plíce v kondici.

Praktici meditace již po tisíce let vědí, že práce s dechem pomáhá udržet tělo i mysl zdravé, moderní věda se u nich inspirovala, protože jde o jednu z cest, jak dosáhnout snížení míry všudypřítomného stresu. Pokud se zaměříte na dech a naučíte se s ním pomocí několika jednoduchých technik pracovat, získáte měřitelné výhody:

  • lepší zvládání únavy
  • snížení míry stresu
  • snížení tepové frekvence
  • snížení krevního tlaku
  • zmírnění příznaků deprese
  • lepší zvládání chronické bolesti
  • menší riziko vyhoření u pečujících lidí

Sílu dechu využívají i psychologové. Různé techniky práce s dechem umožňují pacientům prozkoumat problémy související s vědomím, za zmínku stojí například práce amerického psychiatra českého původu Stana Grofa a holotropní dýchání, i když to je trochu extrémní praktika.

6 dechových technik pro vaše zdraví

Existuje obrovské množství metod a praktik pro práci s dechem. Všechny se zaměřují na různé aspekty zdraví a duševní pohody. Mnohé jsou snadno dostupné a snadno se je můžete naučit i bez předchozí zkušenosti, i když není od věci zajít například na kurz základů meditace, zvláště pokud chcete tuhle svoji dovednost dále rozvíjet. Ale s něčím můžete začít hned, nic víc než odhodlání k tomu nepotřebujete.

1. Všímavé dýchání

Je potřeba uvědomit si svůj dech a soustředit se na něj. Není nutné měnit způsob, jakým dýcháte, ale uvědomit si, že to děláte. Zní to banálně? Zkuste to. Možná zjistíte, že když se na dech soustředíte, začnete dýchat pomaleji, protože se budete postupně uvolňovat. Když se soustředíte na to, jak vzduch proudí dovnitř a ven, jde vlastně o formu uklidňující meditace.

2. Dýchání s mantrou

Tato technika využívá mantru, tedy nějakou frázi nebo slovo, které stále opakujete, k lepšímu soustředění se na dech. Snažte se v mysli nezabývat se ničím jiným, což není úplně snadné. Pokud vám myšlenky utečou pryč, nevyčítejte si to a zase se v klidu vraťte k mantře.

3. Čtvercové dýchání

K soustředění si napomáhá vizualizací. Při nádechu si představte jednu stranu čtverce. Poté si při výdechu představte další stranu čtverce. Postup opakujte, postupně si představujte všechny strany čtverce, jednu po druhé, několikrát do kola. Můžete také dýchat pomaleji, kdy jedna strana je nádech, druhá stejně dlouhá zadržení dechu, třetí výdech, čtvrtá zadržení dechu. Můžete zkusit dýchat hluboko do břicha.

4. Dýchání nosní dírkou

Tato technika pomáhá snížit neklid a úzkost. Uzavřete prstem jednu nosní dírku a druhou pomalu nasajte vzduch. Pak uzavřete druhou nosní dírku a postup opakujte tolikrát, než se začnete cítit klidnější.

5. Pránajáma

Většinou dýcháme příliš mělce a díky tomuto cvičení dostaneme do plic a do těla více kyslíku. Zaujměte pohodlnou pozici, dejte si jednu ruku dlaní na břicho, druhou na hrudník těsně pod žebra. Pozorujte, jak se při nádechu hrudník a břicho zvedají a roztahují, a naopak, jak klesají a stahují se při výdechu.

6. Metoda 4-7-8

Tato metoda dýchání, kterou vyvinul americký lékař Andrew Weil, je populární mezi tamními celebritami a pomáhá usnout. Je to jednoduchá a přímočará metoda. Nadechnete se při počítání do čtyř, zadržíte dech do sedmi a poté vydechnete do osmi. Opakujte podle potřeby.

Zdroj: Pránajáma - technika dechu (Argo, 1999)