Vánoce stojí spoustu peněz i energie. Ale vánoční čas se nakonec zklidní, většina z nás má týden či dva volna nebo alespoň volnější dny než obvykle – využijte je k péči o sebe a pro jakýsi mentální restart před příchodem nového roku.

Dopřejte si dvanáct dní sebelásky a užijte si následující tipy.

Vánoční sebepéče číslo 1: Zdřímněte si

Kdo by neměl rád dobrý spánek? A proč si nezdřímnout během dne alespoň v době, kdy si to můžete dovolit? Vánoční volno je k tomu jako dělané. Stačí půlhodina, aby vám dodala energii až do večera.

Vánoční sebepéče číslo 2: Jděte ven a cvičte

Čerstvý vzduch a slunce jsou jako kouzelné pilulky, které vám dodají energii a zlepší náladu. Nemusíte hned běhat, stačí procházka, ideálně v přírodě, která vám dodá endorfiny. Nesnažte se dávat si nějaké vysoké cíle, nepočítejte kilometry, nehlídejte čas.

Vánoční sebepéče číslo 3: Pijte vodu

Někdy stačí málo k tomu, abyste pro sebe udělali něco dobrého. Většina z nás pije méně, než bychom potřebovali, což nám může způsobovat bolesti hlavy, únavu, suchou kůži, nebo dokonce závratě. Zvláště mezi svátky je lepší občas sáhnout po sklence vody místo dalšího kousku lineckého.

Vánoční sebepéče číslo 4: Meditujte

Meditace je skvělým způsobem, jak si vyčistit mysl a uvolnit se. Nemusíte s ní trávit hodiny, stačí pět deset minut denně, ideálně pravidelně. Pokud na to pořád nemáte čas, zkuste konečně začít právě o svátcích. Postupně si tak budete zlepšovat schopnost vnímání a soustředění se a zároveň navyšovat výkonnost svého mozku v mnoha ohledech.

Vánoční sebepéče číslo 5: Moodboard

Pokud jste tohle slovo nikdy neslyšeli, vězte, že je to nástěnka – ale klidně to může být sešit –, která vás má naladit, ukázat vám směr, kterým se hodláte napříště vydat. Není ničím, co by vám samo o sobě mělo zlepšit náladu. Může to být třeba moodboard, kterým zachytíte, jak by měl být laděný váš byt nebo pokoj, ale může to být také moodboard, který ukáže věci, jimiž se chcete v příštím roce zabývat.

Vánoční sebepéče číslo 6: Slavte a dopřejte si

Sebeláska je základem každé péče o sebe sama. Začněte každý svůj den tím, že si sepíšete tři svoje úspěchy, které stojí za to oslavit. Nemusí to být nic hodného Nobelovy ceny, ale cokoli, v čem jste udělali pokrok, i kdyby to bylo jen to, že se vám podařilo se pořádně vyspat nebo jste si udělali víc času pro rodinu.

Vánoční sebepéče číslo 7: Začněte si psát deník

Začněte si dělat krátké zápisky o tom, co jste zažili a jak jste se při tom cítili. Můžete si tak spíše uvědomit svoje pocity a zamyslet se nad nimi, pomůže vám to také srovnat si svoje myšlenky.

Vánoční sebepéče číslo 8: Kupte si něco pro sebe

Vybírejte dárky pro ostatní, ale nezapomeňte ani sami na sebe. A kupte si třeba kvalitní kosmetiku, jejímuž výběru věnujete velkou pozornost. Pořiďte si kvalitní šampon, kondicionér, sprchový gel a tělové mléko. A určitě nezapomeňte na kvalitní krém na ruce.

Vánoční sebepéče číslo 9: Vyrobte si vlastní pleťovou masku

Prohledejte domácí zásoby skříně a pravděpodobně najdete spoustu ingrediencí, z nichž můžete vytvořit pleťovou masku. Skvěle se hodí třeba kokosový olej, olivový olej, avokádo, med, banán, ovesné vločky a okurky. Pokud vaše spíž není až tak dobře zásobená, smíchejte hnědý cukr s olivovým olejem a použijte směs jako jemný peeling na rty a obličej.

Vánoční sebepéče číslo 10: Vraťte se k deskovým hrám

Možná jste je roky nehráli a třeba si myslíte, že vás to nebude bavit. Ale určitě to vyzkoušejte, vaše okolí to ocení a vás by to také mohlo chytnout. Ať už půjde o klasické monopoly, nebo o některé z moderní her.

Vánoční sebepéče číslo 11: Uklidňující koupel

Dejte do vany pár kapek esenciálního oleje dle vlastního výběru a pořádně si v ní užijte alespoň půlhodinu. I když nemáte vanu, dopřejte si delší sprchu než obvykle, můžete si k ní přidat například vůni z aromalampy nebo vonných tyčinek. Po koupeli nebo sprše si uvařte šálek oblíbeného čaje a zalezte si s knížkou do postele.

Vánoční sebepéče číslo 12: Naučte se lépe spát

Dostatečný a kvalitní spánek je jedním z nejpotřebnějších, ale často opomíjených způsobů, jak o sebe můžete pečovat. Vyhněte se jídlu tři hodiny před spaním. Hodinu před spaním odložte telefon a další elektroniku. Čtěte si, zkuste některé relaxační a uvolňovací techniky.