Jih Srí Lanky je ideální pro všechny, kdo si chtějí užít kombinaci tradičního srílanského života v pobřežních oblastech ostrova spojeného s moderním přístupem hoteliérů a bezchybným servisem. Celá oblast je navíc velmi dobře dopravně dostupná, z letiště se na jih pohodlně dopravíte autem za dvě hodiny.


Se slunečníky, nebo jen pro sebe?

Kdybych si ze Srí Lanky měla vybrat jednu jedinou věc, tak zvolím nádherné pláže. Dlouhé bělostné pláže s kokosovými palmami jak vystřižené z filmů, ale také skryté zálivy, kde jediné stopy v písku budou patřit vám. Teď, když masoví turisté na Srí Lanku zanevřeli kvůli negativním zprávám o bankrotu místní ekonomiky, si můžete být jistí, že o "soukromé" pláže nebudete mít nouzi - a nedá ani moc práce si tu svoji najít. Na jihu je unikátní zejména jejich pestrost. Narazíte tady pláže vhodné pro rodiny s dětmi s pozvolným vstupem do mělkých vod a se slunečníky, lehátky a stánky s občerstvením, lokality příhodné k trávení aktivní sportovní dovolené, klidné oázy zvoucí k odpočinkové dovolené nebo naopak letoviska pro milovníky nočního života, plné originálních barů a klubů. Mimochodem, také se po nich skvěle běhá, zvlášť po ránu.

Zdroj: Youtube


Jóga na každém rohu

Vzhledem k poloze ostrova nepřekvapí, jak moc rozšířené je tady cvičení jógy. Není třeba si nic moc zjišťovat předem, hotely většinou nabízejí své lektory. A pokud ne, tak na každém rohu narazíte na nabídku otevřených lekcí pro širokou veřejnost. Nutno dodat, že lekce jsou vedené v angličtině. Ájurvéda zde vstupuje do běžného života a kromě cvičení jógy můžete počítat s nepřeberným množstvím nabídek očistných kúr a masáží.


Národní parky bez front

Exotická příroda Srí Lanky každoročně přiláká mnoho nadšenců a dobrodruhů, kteří zde mohou obdivovat stovky druhů zvířat ve volné krajině i vyhrazených národních parcích. Letos je zaručené, že na fotkách z národních parků budete jen vy a zvířata. A kdo vám tedy bude dělat společnost? Třeba sloni, buvoli, opice, krokodýli, varani a při troše štěstí třeba i vzácní leopardi. Mezi nejznámější národní parky jihu ostrova patří bezesporu safari parky Yala a Udawalawe, kde návštěvníci na rozlehlých stepích zažijí příjemně adrenalinovou jízdu offroadovými džípy. Zvířata zde žijí v přirozeném prostředí, proto je lze spatřit při koupeli u vodních rezervoárů nebo krmení se. Já třeba nemůžu zapomenout na dojemnou péči sloních matek o malá slůňata. Za návštěvu stojí taktéž lesní rezervace Sinharádža, jedna z posledních člověkem nenarušených oblastí deštného pralesa Srí Lanky zapsaná na seznam UNESCO.

Obdivovatele ptačích druhů zaujmou pobřežní mokřady Bundala, charakteristické především hejny plameňáků růžových. Za zvířaty však nemusíte pouze do národních parků: potkáte je i při běžné procházce a možná se během dovolené setkáte i s líhnutím želv z vajec nakladených na místních plážích.


Jak jíst? Zdravě!

Pokud potřebujete po svátcích detox, vězte, že na Srí Lance ho zvládnete jakoby mimochodem. Základem jídelníčku je tady exotické ovoce, zelenina a čerstvé ryby. Jak se k nim dostat? K dispozici máte velké městské trhy i malé stánky s ovocem, na nichž nakoupíte doslova za pár korun. Prodávají svěží papáji, manga, ananasy, kokosy, maracuji, granátová jablka, avokáda, banány, jackfruity či nám méně známé druhy jako je limonie nakyslá (dřevěné jablko), rambutan, mangostan nebo graviola. Jíst můžete v restauracích i pouličních stáncích. Právě ve stáncích ochutnáte jídla charakteristická pro Srí Lanku, jako je rice & curry (rýže podávaná s rozličnými druhy převážně zeleninových příloh ovoněných kari kořením), kotturoti (nasekané chlebové placky doplněné zeleninou, masem, vejcem nebo sýrem), hoppery (tenké placky z rýže a kokosového mléka, které si lze naplnit prakticky čímkoliv)... Samostatnou kapitolou jsou čerstvě ulovené ryby: nenechte si ujít místní tuňáky, krevety, langusty, barakudy, mahimahi nebo dokonce rejnoky či žraloky. Kromě autentické srílanské kuchyně si na ostově můžete dát také mezinárodní jídla, včetně vegetariánských a veganských variant. Typickým nápojem Srí Lanky jsou výborné čaje a také velmi prospěšná kokosová voda, která je bohatým zdrojem minerálů, prospívá našemu srdci, zvyšuje dobrý cholesterol, pomáhá nastavit správnou rychlost metabolismus a bojovat proti volným radikálům.


Co změnila krize

Kdo se na Srí Lanku vrací, určitě si všimne vyšších cen, což na první pohled může vypadat trochu děsivě. Srílanská rupie ale hodně oslabila, a proto zdražení není pro turisty nijak drastické. Oproti Čechám nebo jiným zemím je tu pořád výrazně levněji. Ubytování, restaurace i doprava fungují téměř beze změny. Co se týče jídla, bez problému se dá koupit téměř vše, místní vaří na ulici stejně jako dříve. Pohonných hmot do motorek a tuktuků je momentálně dostatek. Na pohonné hmoty zde funguje přídělový systém, pokud však překročíte limit, dá se vždy někde dotankovat. Každý den je třeba počítat s řízenou odstávkou elektřiny na přibližně hodinu a půl denně. Většinou v odpoledních hodinách, kdy většina lidí surfuje v oceánu nebo se sluní na pláži. Ani pro ty, co tady pracují, není hodina a půl bez elektřiny problém, stačí si jen hlídat nabité baterie v počítači; výpadek wi-fi řeší hot spot s mobilními daty.

Surfování

Proč tady začít s prknem?


Na Srí Lance jsou podmínky pro surfování téměř ideální. Jak pro úplného začátečníka, tak pro pokročilého surfaře. "Vlnu tu totiž najdete defacto za každou zatáčkou. Začínající surfař uvítá písečné surfové pláže a zátoky s příjemnými vlnami pro učení, naopak pokročilí jezdec zde najde i velmi kvalitní reefové spoty," říká instruktor surfování z české cestovky Surf-trip.cz Martin Špatenka. Navíc surfová místa jsou známá a ve většině případů snadno dostupná. Velkou výhodou je, že vlny na Srí Lance jsou velmi konzistentní, a tudíž máte téměř jistotu, že budete mít každý den ráno perfektní podmínky. A většinou budete mít skvělé podmínky i na večerní surfovačku. "Lokální surfaři jsou velmi přátelští, takže nemusíte řešit, že se na vás bude ve vodě někdo mračit," dodává Špatenka. I ve vlnách oceníte, že si turisté tuto sezónu dávají od Srí Lanky přestávku.

Zdroje:

  • Kondice 3/2023
  • https://www.surf-trip.cz/
  • https://www.lonelyplanet.com/