V posledních letech hledají ženy kromě hubnutí a štíhlé postavy i cestu k sobě a sebelásku. Potvrzuje to nutriční poradkyně a psycholožka Zuzana Douchová. „Vidím v tom obrovský pokrok. Životní styl už přestává být pouze hlídáním kalorií, sledováním aplikací, zapisováním do tabulek, cvičením a výběrem jídla. Stále více žen si uvědomuje souvislost se vztahem a láskou k sobě samé,“ říká Zuzana. Co je to sebeláska? Pro každou z nás bude tento pojem znamenat něco jiného. „Pro některé ženy znamená sebeláska naslouchat sama sobě, svému tělu, pro jinou to bude učit se mít se ráda i s nedostatky, chybami, jizvami, tukovými polštářky, vším, co k tělu patří, a některé ženy si uvědomí potřebu sebepéče,“ míní Zuzana. Naučit se pečovat nejenom o druhé, ale i o sebe je pro mnohé z nás výzvou. Byly jsme vychovány v kultuře, kde se starost o jiné cení víc než starost o sebe. Jako hodné holky jsme byly vychovány k tomu dbát o všechny kolem a sebe dávat až na poslední místo. Mít čas pro sebe je stále ještě mnohými považováno za sobectví. Tak to ale není. „Najít své potřeby, naladit se na své pocity a emoce, to je nezbytným základem sebelásky,“ říká nutriční poradkyně a psycholožka, která se svými klientkami nejčastěji řeší vzhled a vztahy. Jak jste spokojená se svým vzhledem? A jak se svým vztahem? Právě tyto dvě otázky nejvíce odrážejí téma sebelásky.

Vztah k sobě samé

Sebeláska je komplexní pojem – určuje míru našeho sebevědomí, sebehodnoty, to, jak jsme spokojeni ve svých vztazích, ale i se sebou. Vztah k sobě je ten nejdůležitější vztah, který máme. A právě od něj se odvíjejí všechny další vztahy a také spokojenost se sebou, se svým tělem, s životem. Jak tento vztah budovat? U každé ženy povedou kroky k jejímu nalezení jinudy. „Žena, která chodí na manikúru či ke kadeřnici, o sebe pečuje, a tak si dává lásku. Sebeláska má několik vrstev, je to jako když loupete cibuli. Na povrchu může být nejdříve péče o tělo, o nehty, vlasy, make-up, ale čím víc se dostáváme hlouběji, tím více jde o vnitřní práci a utváření vztahu k sobě,“ popisuje cestu k sebelásce psycholožka. U sebelásky můžeme opravdu začít tím, že se začínáme mít rády, dokážeme se na sebe podívat do zrcadla, dokážeme přijmout kompliment, nakoupíme si hezké oblečení, jdeme cvičit, dáme si něco dobrého k jídlu. Stupnice se pak může dále posouvat k objevování vnitřních bloků a překážek. Ke skutečné práci na sobě – k přijetí těch částí a aspektů své osobnosti, které dlouhodobě a někdy i celoživotně ignorujeme, odmítáme, nepřijímáme, nemilujeme.

Přijmout sama sebe i s tím, co se mi nelíbí

Sebeláska je opředena mýtem, že se musíme milovat v každé situaci, se vším všudy, být neustále pozitivní. „To je ale velký omyl,“ míní nutriční poradkyně. „Začalo to new age hnutím a mottem Miluj sama sebe. Tehdy se prosazovaly názory, že si máme stoupnout nahé před zrcadlo, a říkat si, že se milujeme. To ale vůbec nemusí být sebeláska. V sebelásce jde o přijetí sebe i se svými negativy, třeba i s tím, že nemám ráda svoje tělo,“ říká Zuzana. Pokud se vám nelíbí vaše faldíky na břiše, boky nebo stehna, máte pár kilo navíc, není nutné se za každou cenu tlačit do přijetí svého těla a jásat a být z něho nadšená. Sebeláskou je i přijetí myšlenky, že v danou chvíli nejsem se svým tělem spokojená. „Teprve toto přijetí je výchozí bod, kdy se může začít něco doopravdy měnit. Když se přijmu i s tím, že se sama sobě nelíbím. Je to jiné než nalhávat si, že jsem se sebou spokojená, třebaže to tak necítím. A spousta žen to nevnímá hned napoprvé,“ říká psycholožka, podle níž jsou někteří experti na sebelásku zbytečně radikální, což ženy v důsledku odradí.

Netlačte na sebe ani v sebelásce

Nejdříve se musíme potkat, poznat, okoukat se, navázat se sebou kontakt. Přijmout sebe samu znamená přijmout i to, že se sama sobě nelíbím, něco na mém těle není dokonalé. Mohu nemít ráda nějaké části, dokonce je nesnášet. I to je součástí sebelásky. Nesnažte se proto okamžitě o stoprocentní sebelásku a dokonalost. Ani věty typu „přijmu sama sebe, až budu štíhlá, až budu mít pevný zadek, pevné paže a postavu modelky“ přijetí nepomáhají. V sebelásce jde o pocit, energii, o sebevědomí, o vyzařování. I žena, která má kila navíc, nebo naopak podváhu, může vyzařovat sebelásku. „Není to tak, že jenom ženy s optimální váhou a optimální postavou se mají rády. Mnohem víc záleží na zdraví. Pokud je tělo zdravé, tak i vevnitř je to zdravé,“ míní psycholožka. Hezké tělo je fit tělo, zdravé tělo. Nezáleží na tom, kolik vážíte či měříte. Rozhodující je, zda své tvary umíte nosit. A pak je úplně jedno, kolik vážíte a můžete se přijímat, můžete se mít ráda i s kily navíc.

Hubnutí a sebeláska

Hubnutí je z tohoto pohledu součástí sebepéče. Nemělo by tudíž být stresující, omezující, další bič, který si na sebe upletete. „Je to způsob, životní styl, kterým se rozhodnu žít, jíst, milovat sebe. Je to něco, co nechci držet jenom tři týdny, ale čím chci žít celý život,“ míní nutriční poradkyně. Pokud k hubnutí přistoupíte tímto stylem, získáte zdraví a více klidu i v náročné době, redukce hmotnosti přijde sama jako takový bonus k tomu všemu. „Primárně jde o to naučit se zdravě jíst, mít zdravý vztah k sobě, ke svému tělu, k jídlu, pravidelně se hýbat, ale i odpočívat, pracovat s psychikou, se stresem,“ vyjmenovává psycholožka a nutriční poradkyně vše, co své klientky učí, pokud se s ní vydají na cestu hubnutí. Nejde o to dostat na tři týdny nějaký jídelníček, dodržovat ho a pak se zase vrátit k tomu průvodnímu. Jde o změnu životního stylu. Než se změnou životního stylu začnete, zeptejte se sama sebe: Mám kapacitu teď ve svém životě cokoli začít měnit? Výhodné je najít si pro začátky zkušeného průvodce.

Téma sebelásky a hubnutí rozebíráme i v našem článku Chcete zhubnout? Začněte naslouchat svému tělu.