Rakytník řešetlákový se v Česku do popředí zájmů dostává až v posledních letech. Jde o keř či malý strom typický pro oblast celé Eurasie - roste od Skandinávského poloostrova až po Španělsko a směrem na východ ho můžete potkat od Turecka, přes Indii až po Čínu. Právě v Říši středu se těší velké oblibě, za elixír života ho ovšem považují i v Indii nebo na Sibiři.

Lidově se mu říká také žlutozob nebo žlutý zob, někdy se mu také přezdívá ,,český citrón" a v posledních desetiletích se hojně pěstoval jako okrasný keř - od jara do podzimu zdobí drobný světle šedý kmínek stříbřitě zelené polodlouhé lístky, které na zimu sice opadávají, ale u samičích rostlin je nahradí zářivě oranžové bobule pevně přisedající k větvičkám.

V knize Štědrý bylinkářův rok se můžete dočíst, že jediná kulička pokryje denní spotřebu vitamínu C a směle strčí do kapsy i oblíbený rybíz, kterého je třeba pro stejnou dávku spořádat 40 kuliček.

Na co pomáhá?

Kromě vitamínu C obsahují bobule i omlazující vitamín E, skupinu vitamínů B, protikrvácivý K, ale i železo, vápník, draslík hořčík nebo karoteny či rutin prospívající cévám. Hodí se výborně jako stimulant při chřipce či oslabené imunitě, doporučuje se jako podpůrná léčba pro onkologické pacienty, poradí si se zvýšenou hladinou cholesterolu, vysokým tlakem nebo cukrovkou. V menší míře se využívají i listy do čajových směsí a pupeny.

Jak ho zpracovat?

Plody rakytníku se nejčastěji uchovávají v podobě šťávy - pokud si šťávu vylisujete doma, můžete zbylou dužinu přidat třeba do sladkého těsta na muffiny nebo litou buchtu. Delší čas vám vydrží sirup nebo marmeláda. Plody lze také sušit nebo zmrazit, ale do roka obvykle své účinky ztrácejí. Pro léčebné účely můžete vyzkoušet čaj (připravuje se z rozmačkaných lístků), kombinací rozmačkaných čerstvých plodů a alkoholu vytvoříte trvanlivou tinkturu nebo si připravte rakytníkový olej.

Rakytníkový olej podle Zuzany Švédové

Autorka knihy Štědrý bylinkářův rok z nakladatelství Grada doporučuje plody čerstvého rakytníku rozdrtit v hmoždíři, vložit do skleněné lahvičky, zalít olivovým olejem a nechat čtyři týdny louhovat na okenním parapetu. Platí zde poměr 0,5 kg plodů na 0,5 l oleje. Poté se směs scedí přes jemné plátýnko a jakmile je olej čistý, lze ho uzavřít v lahvičce a skladovat na temném místě. Užívá se třikrát denně jedna čajová lžička oleje na podporu odkašlávání, při astmatu, ale i při ošetřování proleženin, vředů, ekzému nebo popálenin. Jeho pravidelná konzumace se doporučuje při nedostatku vitamínu B, třeba u žen užívajících hormonální antikoncepci.

Zdroje:

Kondice 2/2021

https://www.databazeknih.cz/knihy/stedry-bylinaruv-rok-stedry-bylinaruv-rok-483601