Hodně nul na kontě mají

Extroverti
Podle studie sociálního psychologa Daniela Spurka dosahují ve Spojených státech magické hranice 100 000 dolarů ročně častěji extroverti. Proč? „Dávají si vyšší cíle a víc si věří,“ tvrdí Spurk. Lidem, kterým nedělá problém mluvit s ostatními, pomáhá i jejich hustě zabydlená sociální síť – ta virtuální i ta skutečná, plná známých, kamarádů a přátel.

Optimisté
Dokážete překážky překonávat se vztyčenou hlavou? Jedině dobře pro vás. A pro vaši peněženku. Psycholožka Susan Segerstromová zjistila, že po 10 letech od promoce si právníci, kteří už jako studenti viděli svět optimisticky, vydělávají měsíčně o téměř 3000 dolarů více než jejich zachmuřenější kolegové.

Týmoví hráči
Být samotářem se nevyplácí. Jak ukázala studie odborníků z Arizonské univerzity, sledovaní studenti, kteří při škole sportovali, pracovali jako dobrovolníci a vstupovali do studentských klubů, byli ve 24 letech spíše na cestě za úspěšnou kariérou než za prací, která je prostě jen nějak uživí.

Málo nul na kontě mají

Dobrosrdeční
Výzkumnice v oblasti takzvaného organizačního chování Charlice Hurstová spočítala, že hodní lidé vydělávají měsíčně zhruba o 800 dolarů méně než jejich kolegové, kteří mají ostré lokty. Dobrosrdeční lidé navíc častěji tíhnou k práci, kterou vnímáme jako užitečnou pro společnost, ale zároveň je hůř placená.

Neurotici
Daniel Spurk si všiml, že přizpůsobiví zaměstnanci předhánějí v kariérním žebříčku ty, jež svazuje jejich neurotická povaha. Výzkumníci z Cornellovy univerzity spočítali, že američtí manažeři, které lze označit za neurotické, vydělávají měsíčně o 3000 dolarů méně než ostatní.

Poctivci
Jak zjistil odborník na ekonometrii Andrew Hussey, podnikatelé kladoucí morálku na přední místo vydělávají o 3,4 procenta méně než ti, kteří morální zábrany nemají. Je to svým způsobem trest za to, že nejste dost agresivní. To tedy platí u mužů, u podnikatelek funguje opak – ty, které jsou ve svých zásadách pevné, vydělávají víc.