Stěžování je velkým zabijákem dobré nálady a pocitu štěstí. Často si ani neuvědomujeme, jak často si stěžujeme, protože jde o něco, co děláme běžně a čemu nevěnujeme žádnou pozornost. Rozhodněte se, že skoncujete s každodenním stěžováním si, a uvidíte, že váš život se změní k lepšímu, váš postoj bude pozitivní a vaše nálada stále dobrá.

Jak si přestat stěžovat?

Základem je uvědomění, že nahlas proneseme stížnost. Mezi stížnosti spadají také pomluvy a negativní vyslovené myšlenky. Skvělou pomůckou je kniha od Willa Bowena s názvem Svět bez stížností, která nejen popisuje cestu k životu bez stížností, ale také obsahuje „nestěžovací“ náramek, který vás touto cestou provede. Princip náramku je jednoduchý, při každé stížnosti si jej přendáte na druhou ruku, cílem je vydržet 21 dní bez přendání náramku. Při každém přendání se vracíte zpět ke dni jedna. Pokud tedy vydržíte třeba devatenáct dní bez stížností, ale dvacátý den se vám stane nepříjemnost, na kterou si zastěžujete, vracíte se zpět na den číslo jedna. Tato výzva vám zabere i více jak půl roku, ale po úspěšném dokončení se váš život otočí k lepšímu a vaše nálada bude tančit štěstím.

Proč jsou stížnosti problémem?

Stížnosti, pomluvy, negativní myšlenky, špatný postoj k životu, to vše vám do života přinese jen negativní události, negativní kamarády a negativní příhody. To, co vyřazujete, to také přitahujete, proto pokud budete zářit štěstím a s úsměvem se radovat z každého dne, přitáhnete do svého okolí šťastné a pozitivní kamarády, zajímavé příležitosti a své každodenní pracovní i mimopracovní úkoly budete zdolávat úspěšně a s plným nasazením.

Tím, že soustředíte svou mysl na stížnosti, tedy na negativitu, vaše nálada se soustředí na zlo a nemá čas se radovat. Pokud chcete něco nebo někoho změnit, začněte u sebe, to je zásadní klíč k úspěchu.

Nástroje k lepší náladě

Knihy – pozitivní, motivační knihy nebo životopisy, které vás v životě posunou a nasměrují správným směrem. Zmíněný Will Bowen napsal tři skvělé knihy, které vám na cestě za pozitivním postojem pomůžou a navedou vás, jak na to.

Hudba – oblíbené melodie a písně vás dostanou z chmur a pomůžou vám k úsměvu a dobré náladě. Jen si představte, jak jste smutní a naštvaní, zatímco hraje vaše oblíbená rytmická skladba – to k sobě moc nejde, že?

Koníčky – sportovní aktivity nebo koníčky, jako například malování, rybaření, hra na hudební nástroj nebo tanec, vás zaručeně zaměstnají tak, že na nějaké stěžování nebudete mít žádné myšlenky.

Kamarádi – trávit čas s veselými a pozitivními lidmi s velkými sny a cíli vám zajistí stejné naladění a stejně pozitivní postoj a náladu. Říká se, že se chováte jako průměr pěti lidí, s kterými trávíte nejvíce času, proto se obklopujte pouze takovými, jakými byste chtěli být.

Deník – deník vděčnosti je také vhodný nástroj, jak se zbavit stěžování si a začít si svůj život užívat naplno. Každý večer si napište, za co jste daný den vděční, a celou svou pozornost soustřeďte na pozitivní příhody a události dne.