Dopřejte si masáž

Většina z nás nemá doma k dispozici osobního maséra, že? Pokud se ale večer rádi podíváte na nějaký film nebo seriál, pořádně se u toho promasírujte. Pořiďte si masážní rukavici či kartáč a jemnými dlouhými tahy promasírujte celé tělo – nebo alespoň ta místa, kde vám to bude příjemné. Nakonec si pomocí aplikace sezamového nebo kokosového oleje promasírujte chodidla.

Ledová sprcha

Studená voda na první pohled nepůsobí jako něco, co by nám mohlo zvednout náladu v pochmurných zimních dnech, ale opak je pravdou! Stoupnout si každé ráno pod proud studené vody je zajisté záležitostí morálky, ale ten pocit, který se dostaví vzápětí, stojí za to. Je to taková každodenní minutová terapie – vaše mysl se zcela vyčistí, nedovolí vám myslet na nic jiného, pouze na studenou vodu, která vám dopadá na kůži. A hluboké dýchání vám pomůže situaci ustát. Zaručuji vám, že ze sprchy budete vycházet s úsměvem na rtech a nenahraditelným pocitem hrdosti.

Vyspěte se dorůžova

Pokud značnou část noci koukáte do stropu nebo se snažíte počítat ovečky, nejspíš druhý den nebudete zrovna sršet energií. Dle ájurvédy se doporučuje ulehat do postele mezi 22. a 23. hodinou. Těsně před spánkem nekoukejte na televizi ani do telefonu. I s knížkou v ruce se může stát, že budete plni právě přečtených myšlenek a nepovede se vám hned usnout. Pokud je vaše mysl zaneprázdněná, před spaním si zapište poznámky toho, co zrovna řešíte. Vaše mysl nebude tak roztěkaná, protože se ráno můžete ke svým zapsaným myšlenkám vrátit. K tomu, aby vás nerušila žádná světla, můžete na noc použít saténovou masku na oči. Každá noc se tak stane wellnessem.

Nasaďte sluchátka

Využijte každou chvilku k tomu, abyste si do uší pustili to, co vás těší. Cesta pro kávu nebo pro oběd, rutinní práce na počítači, cesta v autě z práce – při každé nudné činnosti si můžete do uší dát sluchátka, takže žádná chvilka nepřijde nazmar. Ať už je to oblíbený podcast, soundtrack, nebo soubor letních písniček z mládí – cokoli vás naplní a naladí.

Povzbuzení vůní

Pokud se během dne cítíte vyčerpaně, další káva už vám pravděpodobně nepomůže. Zkuste místo toho sáhnout po vonném esenciálním oleji. Některé vůně dokážou zázraky! Nejúčinnějšími oleji jsou rozmarýn, který osvěžuje a vyrovnává emoce, nebo třeba citronová tráva, která zvyšuje kreativitu. Během dne si kápněte pár kapek na kapesník a přičichněte. Nová energie pro splnění úkolů se dostaví vzápětí.

Deníček vděčnosti

Myslíte si, že každý den nenajdete něco, za co byste mohli být vděční? Opak je pravdou! Pořiďte si malý zápisníček, kam si každý den poznamenáte, za co byste chtěli poděkovat a co vám udělalo radost. Je toho přece tolik! Připravil vám partner oběd? Podržel vám někdo dveře? Pochválila vám kolegyně účes? Každý den se najde maličkost, za kterou jste vděčni. Sepsat si tyto maličkosti vám zajistí pár minut pozitivního naladění. A když nebudete zrovna ve formě, můžete si tento deníček projít, pomůže vám obrátit svou mysl na tu správnou cestu.

Všechny tyto rituály jsou maličkosti, které s vaší myslí a tělem udělají velké věci. Myslete na sebe a mějte se rádi. S láskou k sobě samým si udělejte masáž a jděte si včas lehnout. Nejenže se budete cítit skvěle a plni energie, váš lehký úsměv na rtech bude inspirovat ostatní ve vašem okolí.