Vychutnat si přítomný okamžik a prostou radost z dobrého jídla a společnosti je v dnešní době opravdu umění. Žít vědomě přítomným okamžikem znamená například věnovat pozornost horké čokoládě se šlehačkou, kterou zrovna pijete. Zastavte čas a vezměte si z každého okamžiku to nejlepší, co dokážete, a uchovejte to v paměti. Hygge znamená nastavení mysli na přítomný okamžik, ale je také pevně spjato s minulostí. Jakmile totiž vědomě prožijete přítomnost, můžete se k ní s nostalgií vracet – jasně ucítíte třeba vůni skořice ze svařeného vína, které jste pili s přáteli na vánočním setkání. A při prožívání vědomé vzpomínky na prostou radost se vám zajisté vykouzlí úsměv na tváři doprovázený hřejivým pocitem u srdce.

Dalším krokem ke štěstí je pocit souladu – s přírodou i se vším ostatním. Pokud se naše mysl nastaví na režim „není potřeba s nikým a ničím soutěžit, už teď mě mají moji blízcí přece rádi“, jsme na správné cestě. Nepotřebujeme nikomu nic dokazovat, značková kabelka ani nejnovější model automobilu nám štěstí nezajistí.

Takový postoj je také více než co jiného prosycen vděčností. Je to uvědomování si, že žiju právě tady a teď, vážím si života a zaměřuji se na to, co mám, a ne na to, co nemám a třeba bych někdy mohl mít. Podle Roberta A. Emmonse, profesora psychologie z Kalifornské univerzity v Davisu, jsou lidé se schopností projevovat vděk šťastnější a také mnohem méně materialističtí, vstřícnější a dokáží více odpouštět. V rámci jedné z jeho studií měli lidé za úkol si vést deník vděčnosti – vyhodnocení ukázalo, že tito lidé cítili více pozitivních emocí, lépe spali a celkově byli zdravější. Je tedy důležité si neustále připomínat a uvědomovat, že máme za co děkovat. S vděčností jsme schopni většího nadhledu a odstupu.

Nejhodnověrnějším ukazatelem naší spokojenosti a štěstí jsou především společenské vztahy. Nejvíce hygge zážitků se odehrává v malých skupinkách našich přátel nebo rodiny. Setkání naplněné laskavou empatií, kde se nedere nikdo do popředí a nesnaží se na sebe upoutat pozornost vyčerpávající debatou. Mít možnost strávit čas ve „svém“ společenství a vytvořit hřejivou, uvolněnou, přátelskou a opravdickou atmosféru, je jako obejmutí, které v nás uvolňuje oxytocin – tzv. hormon štěstí. Právě tyto situace, kdy si nemusíme na nic hrát, přetvářet se a být sami sebou, je prostě hygge.

Nyní zkuste na chvilku přivřít oči a zapřemýšlejte, kdy jste se naposledy cítili opravdu šťastní. Už se vám vybavila nějaká vzpomínka? Cítíte vůni nebo sladkou chuť na jazyku? Je jedno, zda jste v myšlenkách sami nebo v nějaké společnosti. Každé vědomé uložení takového pocitu do jednotlivé buňky našeho těla a mysli z nás totiž dělá opravdu šťastné lidi.