Slovo hygge je spojováno s Dány, i když původně pochází z norštiny. Dánové se totiž dlouhodobě řadí k nejšťastnějším národům světa. Máme se od nich asi hodně co učit. Popsat, co to vlastně hygge je, dává zabrat i těm, kteří ho žijí. Hygge je atmosféra, která nás obklopuje, vědomé prožívání štěstí, způsob bytí s lidmi, které máme rádi. Je to pocit domova. Dánové si hygge nejvíce spojují s těmito slovy – teplé nápoje, svíčky, krby, Vánoce, deskové hry, hudba, dovolená, sladkosti a dorty, vaření a knihy.

Co tedy k hygge neodmyslitelně patří?

1. Hygge kout – je to místo, kde se rádi zachumláte do deky s knihou a hrnkem teplého kakaa. Zákoutí plné polštářů a různých přehozů a jemného osvětlení, které nabízí místo k posezení a odpočinku po dlouhém dni. Toto místo může být kdekoli v bytě, kde se cítíte dobře…

2. Svíčky a krb – krb je spojen s hřejivým pocitem dokonalého bezpečí a klidu, kde na nás dýchá kouzlo domova. A svíčky? Kde nejsou svíčky, tam není hygge – tak to prostě je.

3. Příroda a dřevo – Dánové mají obecně pocit, že si domů musí přestěhovat snad celý les, takže dřevěné výrobky, listy, větvičky, kožešiny – všechno sem! S tímto bodem je spojený ale také pobyt v přírodě nebo pouze stav „offline“, strávit chvíli bez e-mailů a telefonů.

4. Knihy – dát si přestávku s dobrou knihou a teplým nápojem je základním stavebním prvkem konceptu hygge.

5. Bazarové kousky – stará lampa, omšelý stůl, kdejaký zajímavý kus starého nábytku patří přesně sem. Se starými věcmi můžete vytvořit opravdu útulný domov a skutečnost, že ty věci mají svou minulost, je dělá ještě přitažlivějšími.

6. Deky a polštáře – zachumlat se do teplé deky, i když vám zrovna není zima, nebo zabořit hlavu do měkkého polštáře při čtení knihy, to sem rozhodně patří!

7. Sladkosti a dorty – vychutnejte si doma upečené dortíky, pečivo nebo koláčky.

Vyjmenovali jsme pouze pár základních prvků konceptu hygge – jakmile se ale do tohoto stylu více ponoříte, zjistíte, že se jedná o mnohem víc – od stylu oblékání přes ležérní účes až po způsob myšlení. Žít přítomným okamžikem, být tady a teď, vděčnost, soulad, příměří, pospolitost, rovnost… tohle vše sem patří.

Pokud po přečtení těchto řádků cítíte jemné šimrání v břiše a máte pocit, že by vás hygge udělalo ještě o něco šťastnějšími, můžete začít hned teď! Zútulněte si doma místo, kde se cítíte dobře – přihoďte pár polštářů, zapalte svíčku, uvařte si kakao a zabalte se do deky… Jakmile si tohle začnete užívat, uvidíte, že vás hygge zavede mnohem dál – ty nejlepší věci v životě jsou totiž zadarmo. Snad jsme vás také inspirovali k tomu, abyste si našli své „útulno na duši“.